Počitniška polomija

Samovoljna lanska odločitev ministrstva za šolstvo o poenotenju termina zimskih šolskih počitnic ob koncu počitniškega tedna skoraj zagotovo povzroča še večjo nejevoljo in jezo, kakor ju je pred njim. Vsaj med turističnim gospodarstvom, ki zdaj suvereno lahko obtoži pristojne, da so mu s spremembo pravilnika povzročili večmilijonsko škodo.

Objavljeno
26. februar 2011 21.18
Mateja Gruden, nedelo
Mateja Gruden, nedelo
O njej so predvsem v smučarskih središčih tožili že prvi dan počitnic zaradi izgube prihodkov v predpočitniškem tednu, ki bi bil, če se ministrstvo ne bi domislilo te genialne poteze, prvi počitniški. Zadnje dni so tožili še o počitniškem; marsikje menijo, da so se družine zaradi napovedane gneče v tem tednu raje izognile slovenskim smučiščem. V Kranjski Gori, kjer lahko smuča približno 5000 obiskovalcev, so jih našteli od 2500 do 2800 na dan. Na Krvavcu je bilo menda za polovico manj smučarjev kakor ob dosedanjih povprečnih počitniških dnevih. Škode jim torej ni povzročil zgolj izgubljen počitniški teden, ampak tudi drugi. Ob tem se je sicer postavljalo vprašanje, ali v smučarskih središčih pičel obisk lahko tako zlahka pripišejo enotnim počitnicam, da ni morda krivo njihovo zaostajanje za tujo konkurenco, toda – slovenska smučarska ponudba zaostaja za avstrijsko in italijansko, denimo, že leta. Nič novega. Tudi kriza je že lani zatisnila marsikateri družinski pas.

Gospodarstvo je vseskozi svarilo pred škodo, še posebno, ker jo bodo utrpeli v na zelo neprimernem (po)kriznem času. Svarilo pred gnečo in posledično načeto varnostjo na smučiščih v času, ko bo na njih največ ranljive populacije, torej otrok, se na koncu ni uresničilo. Starši so očitno sami poskrbeli za preventivo.

Minister za šolstvo Igor Lukšič je bil v odločitvi vedno neomajen. Pred počitnicami je tudi prav po cerkveno pozval družine, naj preživijo ta čas skupaj – no, saj, to je bil ključni namen, da se družin namreč ne ločuje, in zdaj morajo te upravičiti ta trud in dokazati, da so prej resnično trpele, ko ... So morale nekatere vzeti katerega od otrok iz šole v času pouka???

Kdo ve, ali je te dni Lukšič vendarle kaj omehčal svojo jekleno držo. Čeprav, saj res! Šolniki so pravzaprav že pred časom spravljivo soustvarili medresorsko skupino, ki bo presojala učinke in posledice enotnega počitniškega termina. Starši v šolah pa bodo predvidoma prejeli anketne vprašalnike o tem, ali se strinjajo z enotnimi počitnicami ali ne. Ko bodo modre medresorske glave prejele več ton dokazil o osipu prihodkov v gospodarstvu in mogoče od staršev izvedeli, da so ga v resnici polomili (seveda obstaja tudi možnost, da ga po njihovem mnenju niso), se bodo na šolskem ministrstvu znova z vso resnobnostjo pomenili, kako naprej. Če jih bo vseobče mnenje sesulo, gre verjetno predvidevati, da ne potrebujejo Poirotovih sivih celic za ponovno opredelitev počitnic. Kakšna potrata časa ... (In – bo to kaj stalo davkoplačevalce, ta sestajanja?) Kaj pa, če jim bodo starši pritegnili? Bo novi pravilnik vzdržal, v imenu družin? Navsezadnje smo socialna država, ki ne bo postavljala denarja pred potrebe družbenih celic!

Lahko pa na ministrstvu za šolstvo okrivijo za škodo vsaj delno – medije, kakopak! Če bi podprli njegovo smelo odločitev, bi lepo vsi šli v tem tednu na slovenska smučišča in jim lizali rane zaradi izgub v prejšnjem! Samo toliko, da se ve, komu izdati račun ...