Podelili nagrade Gospodarske zbornice Slovenije

Gospodarska zbornica Slovenije je v Ljubljani podelila 39. nagrade za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke v letu 2006.

Objavljeno
15. marec 2007 21.32
Nagrajenci GZS 2006
Ljubljana - Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) je nocoj v Ljubljani podelila 39. nagrade GZS za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke, ki jih je za leto 2006 prejelo osem nagrajencev. Podelitve nagrad se je udeležil tudi predsednik vlade Janez Janša, ki je ob tej priložnosti čestital nagrajencem in poudaril, da Slovenija zaradi uspešnih podjetij beleži najboljše gospodarske rezultate doslej.

"Izvoz se povečuje, gospodarska rast je visoka, bruto domači proizvod na prebivalca pa naj bi letos dosegel 20.000 evrov, kar je bilo pred desetimi leti še nepredstavljiva številka," je ocenil Janša. Ob tem je poudaril tudi pomen prevzema evra za Slovenijo, ki med drugim zmanjšuje valutna tveganja za podjetja. "Slovenija je evro prevzela ob zelo nizki inflaciji," je dejal.

Predsednik vlade je še izpostavil, da Slovenijo prihodnje leto čaka največji izziv po osamosvojitvi. Kot prva nova članica EU bo predsedovala povezavi, kar pomeni, da se bo kot predsedujoča pogajala z največjimi svetovnimi državami, kot so ZDA, Rusija, Kitajska. "To je priložnost tudi za okrepitev vloge Slovenije v svetu in za okrepitev gospodarskega sodelovanja z različnimi državami," je poudaril.

Nagrado GZS so letos prejeli prvi mož Krke Jože Colarič, direktor družbe Instalacija Boris Gorup, generalni direktor Julona Edi Kraus, predsednik uprave družbe Arcont Branko Kurbus, glavni direktor Acronija Vasilij Prešern, generalni direktor Ydrie Motors Jošt Rupnik, direktor družbe TBP Bogdan Šavli in direktor družbe Špan Ludvik Špan.

Nagrade GZS za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke so po besedah začasnega predsednika GZS Sama Hribar Miliča najstarejša tovrstna priznanja v Sloveniji. Prestižnost nagrade GZS je po Miličevih besedah potrjena tudi s tem, da so člani komisije vsi tudi nagrajenci iz minulih letih, in da gre pri teh nagradah za pomembno povezavo osebnosti - vodilnega človeka družbe in družbe same.

Predsednik komisije za izbor nagrajencev, predsednik uprave družbe Viator&Vektor Zdenko Pavček, je dejal, da letošnji nagrajenci prihajajo iz šestih regij in petih panog. Pri ocenjevanju dosežkov ne upoštevajo le splošnih tržnih in razvojnih rezultatov gospodarske družbe, poslovnega in izvoznega rezultata ter internacionalizacije in uveljavljenosti v EU, temveč je pomembna hitra in učinkovita tržna širitev gospodarske družbe, obetavna vizija in jasna strategija na daljši rok, lastni razvoj in inovacije, je dejal Pavček.

Doslej je nagrado prejelo 270 gospodarstvenikov, skupaj z letošnjimi 278, od tega 14 žensk. Trikrat so nagrado prijeli različni direktorji Gorenja, Kovinoplastike Lož, Luke Koper, Mure, Save Kranj in Tama, 12 nagrad pa so pobrali direktorji Iskre in njenih podjetij.