Podizvajalci denar terjajo od Darsa

Komisija za nadzor financ je vlado, ministrstvo za promet ter upravo in nadzornike Darsa pozvala, da nemudoma pristopijo k reševanju problematike nepoplačila podizvajalcev pri gradnji pomurske avtoceste in konkretne rešitve ponudijo v roku 15 dni.

Objavljeno
01. februar 2011 12.39
Nejc Gole, gospodarstvo
Nejc Gole, gospodarstvo
Ljubljana - SCT za opravljena dela na pomurski avtocesti podizvajalcem dolguje več kot pet milijonov evrov. Dokler ne bomo dobili plačil, ne bomo predali projektne dokumentacije, ki je pogoj za pridobitev uporabnega dovoljenje, je včeraj ultimat postavil predsednik združenja izvajalcev zaključnih del v gradbeništvu Mirko Požar.

S problematiko neplačevanja se je včeraj seznanila tudi komisija za nadzor javnih financ, ki je vladi in Darsu predlagala, naj v 15 dneh najdeta konkretne rešitve za poplačilo podizvajalcev.Ob tem naj Dars tudi preveri, ali je nadzorni organ DDC preveril izplačila podizvajalcem.

Mirko Požar od Darsa zahteva, naj podizvajalcem neposredno plača za opravljeno delo. »Gradbena pogodba nesporno določa, da Dars lahko neposredno plača podizvajalce iz naslova bančnih garancij, če SCT iz kakršnih koli razlogov ne poplača podizvajalcev,« je rekel Požar. Pri tem je dodal, da pogodba tudi določa, da mora Dars pred dokončnim prevzemom avtoceste zadržati pet odstotkov sredstev namenjenih za poplačilo izvajalca. Ker je bila vrednost del okoli 600 milijonov evrov, mora Dars imeti 30 milijonov evrov iz zadržanih sredstev in 60 milijonov iz bančnih garancij, kar je več kot dovolj za poplačilo naših terjatev, je prepričan Požar.

Dars ima denar

Predsednica uprave Darsa Mateja Duhovnik je odgovorila, da so večino zahtevkov podizvajalcev za neposredno plačilo prejeli novembra lani: »Iz zahtevkov nismo mogli ugotoviti, na katera dela se nanašajo. Zato smo jih prosili, naj jih dopolnijo.« Ob tem je zagotovila, da bo Dars plačal neposredne terjatve do podizvajalcev. Duhovnikova je tudi zatrdila, da Dars ima sredstva iz zadržanih petih odstotkov sredstev, bančne garancije pa so takoj unovčljive. O točni višini sredstev ni želela govoriti.