Podjetja pričakujejo več zaposlitev

Direktorica za iskanje in selekcijo kadra Manpower Romana Šercelj pravi, ja slovenski trg delovne sile stabilen. Od aprila do junija naj bi največ 
zaposloval proizvodni sektor je pokazala raziskava. Največ možnosti za zaposlitev je v severovzhodni Sloveniji.

Objavljeno
09. marec 2011 09.52
Nejc Gole, gospodarstvo
Nejc Gole, gospodarstvo
Ljubljana – Raziskava družbe Manpower je pokazala, da naj bi slovenska podjetja v drugem četrtletju povečala zaposlovanje. Najbolj optimistični so zaposlovalci v proizvodnem sektorju, v javnem in sektorju socialnih storitev pa delodajalci načrtujejo negativni trend zaposlovanja. Trg delovne sile naj bi največje priložnosti za iskalce zaposlitve ponujal na severovzhodu Slovenije. Raziskovalci družbe Manpower so januarja letos intervjuvali 620 družb iz vse Slovenije. Anketirane so vprašali, kakšna je napoved zaposlovanja za njihovo podjetje oziroma enoto aprila, maja in junija letos v primerjavi s tekočim četrtletjem. Rezultat, neto napoved zaposlovanja, dobijo tako, da od odstotka delodajalcev, ki pričakujejo rast zaposlovanja, odštejejo odstotek delodajalcev, ki pričakujejo upad zaposlovanja v svojem podjetju.

Direktorica za iskanje in selekcijo kadra Manpower Romana Šercelj je na včerajšnji predstavitvi ugotovitev dejala, da so možnosti za slovenske iskalce zaposlitve pozitivne, čeprav prihajajoči trend nakazuje konservativno naraščanje zaposlovanja. Tako je 12 odstotkov anketiranih podjetij odgovorilo, da pričakujejo povečanje zaposlovanja, sedem odstotkov pa upad. Neto napoved zaposlovanja je torej petodstotna, kar je tri odstotke več kot v prejšnjem četrtletju.

Šercljeva je pri tem dodala: »Napoved za drugo četrtletje kaže na stabilnost slovenskega trga delovne sile. Hkrati z višjo neto napovedjo zaposlovanja to dokazuje tudi dejstvo, da kar trije od štirih anketiranih zaposlovalcev ne načrtujejo kadrovskih sprememb v prihodnjih treh mesecih.« Poleg tega so anketirani manjkrat kot za prvo četrtletje podali odgovor »Ne vem«.
Glede na panogo so napovedi najbolj optimistične v proizvodnem sektorju, kjer je neto napoved zaposlovanja 17-odstotna, 13-odstotna pa v sektorju oskrbe z elektriko, plinom in vodo. Po drugi strani je v javnem sektorju in sektorju socialnih storitev neto napoved zaposlovanja negativna, in sicer minus tri odstotke. Zaposlovalci pozitiven trend napovedujejo v vseh štirih regijah, najbolj optimistični pa so v severovzhodni (Pomurska, Podravska, Koroška, Savinjska), kjer je neto napoved zaposlovanja desetodstotna. Neto napoved za osrednjo regijo (Osrednjeslovenska, Zasavje, Gorenjska) in jugovzhodno (Posavje, jugovzhodna Slovenija) je triodstotna, za jugozahodno (Notranjsko-kraška, Goriška, Obala) pa je štiriodstotna.

V vzhodni Evropi 
bolj optimistični

Manpower je raziskavo opravil v 39 državah. Med njimi v Grčiji, Španiji, Italiji, Avstriji, Švici in na Irskem napovedujejo zmanjšanje zaposlovanja, najvišje neto napovedi pa so v Indiji, Tajvanu, Braziliji, Turčiji in na Kitajskem. Delodajalci iz vzhodne Evrope so bolj optimistični kot družbe iz zahodne Evrope.