24 javnih projektov kjer podizvajalci niso bili poplačani

Kolikšno bo poplačilo za dela na Operi, še ne vedo.

Objavljeno
10. november 2011 18.54
Posodobljeno
11. november 2011 05.00
Nejc Gole, gospodarstvo
Nejc Gole, gospodarstvo

Ljubljana – Predstavniki podizvajalcev so z državnim pravobranilstvom dosegli kompromis, po katerem bodo pri projektu Opere dobili delno poplačilo, je dejala izvršna direktorica GZS Alenka Avberšek.

Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) je zbrala 24 javnih projektov, na katerih so podizvajalci ostali nepoplačani. Med njimi so, denimo, tudi SNG Opera in balet, Muzej sodobne umetnosti, Moderna galerija ter Vratarnica na Metelkovi, katerih investitor je ministrstvo za kulturo.

»Pri projektu Opere je veliko neplačanih podizvajalcev, ker so se prepletale zgodbe s stečajema SCT in Vegrada ter načinom vodenja projekta na ministrstvu za kulturo,« je dejala izvršna direktorica za zakonodajo in politike pri GZS Alenka Avberšek. GZS ima podatke za dva podizvajalca, ki sta pri tem projektu skupaj nepoplačana za približno 770.000 evrov. »Cesijske pogodbe se niso pravilno evidentirale na ministrstvu za kulturo. Mi smo dokazovali, da bi morale biti cesijske pogodbe naknadno plačane in smo s pravobranilstvom očitno dosegli neki kompromis, ne vem pa še, kolikšno bo poplačilo. To bo jasno v nekaj dneh,« je rekla Avberškova.

Po njenih besedah se hkrati rešujejo še druge težave: »Ko je glavni izvajalec pri Operi in tudi Centru mediteranskih kultur šel v stečaj, je investitor zaprl gradbišče in onemogočil lastnikom neplačanega materiala, da ga odpeljejo. Potem pa so dopustili, da je drug podizvajalec po najnižji ceni ta material lahko vzel. Zdaj poskušajo to rešiti z vsaj delnim poplačilom.« Podizvajalci so med 24 projekti, ki jih je kot primer navedla GZS, z največjo luknjo ostali pri Dunajskih kristalih.

Preostali so nepoplačani za 13,4 milijona evrov. Po pogodbi naj bi se v dva stolpiča Dunajskih kristalov vselil Inštitut za varovanje zdravje, a je ministrstvo za zdravje pozneje od pogodbe odstopilo. Ker so podizvajalci ostali nepoplačani, so prevzeli lastništvo nad dvema stolpičema in vložili tožbo proti državi. Alenka Avberšek je pojasnila, da je vlada pred kratkim sprejela sklep, v katerem je ugotovila, da je za reševanje spora pristojno ministrstvo za zdravje. Temu je priporočila, naj skupaj z državnim pravobranilstvom najde možnost za poravnavo.