32 milijonov dolarjev za novo naložbo v Lek Lendava

Polovica sredstev je namenjena širjenju proizvodnih zmogljivosti, druga polovica pa gradnji novega visokoregalnega skladišča.

Objavljeno
08. julij 2014 14.26
Cveto Pavlin, gospodarstvo
Cveto Pavlin, gospodarstvo

Lendava − Povečanje proizvodnih kapacitet in gradnja novega visokoregalnega skladišča v Lekovem pakirnem centru v Lendavi pomenita nadaljnjo rast tega dela lendavske lokacije Leka, člana skupine Sandoz. V pakirnem centru, ki je bil zgrajen leta 2009 (naložba je bila vredna 13 milijonov evrov, v njem je takrat delalo 35 delevcev), zdaj dela več kot 200 ljudi in je eden večjih in pomembnejših Sandozovih pakirnih centrov, ki je namenjen oskrbovanju več kot 60 trgov s končnimi izdelki iz Sandozovih tovarn po vsem svetu.

Skupna načrtovana površina vseh etaž novega visokoregalnega skladišča bo 5000 kvadratnih metrov. Objekt bo v dolžino meril okrog 110, v širino 40, visok bo predvidoma 30 metrov. Skladišče je načrtovano visokotehnološko in bo avtomatizirano. Nova naložba v višini 32 milijonov dolarjev omogoča nadaljnjo rast proizvodnih kapacitet, pa tudi zaposlovanje bo rastlo skladno z rastjo proizvodnje.

Naložba v Lendavi pomembna za ves Sandoz

»Nova naložba pomeni potrditev našega dosedanjega uspešnega dela, naše kakovosti in stroškovne učinkovitosti, za kar si bomo prizadevali tudi v prihodnje. Naložba potrjuje pomen celotne lokacije v Lendavi, ki je v okviru Sandoza tudi pomemben proizvodni center za izbrane učinkovine za globalne trge,« je povedal dr. Simon Rečnik, direktor pakirnega centra Lendava. Novartis je doslej v Slovenijo vložil več kot 1,44 milijarde evrov: polovico v razvoj, drugo polovico v širitev in posodobitev proizvodnih zmogljivosti.

Župan Občine Lendava mag. Anton Balažek je pri tem dejal: »Odločitev Novartisa smo z nestrpnostjo pričakovali in jo pozdravljamo. V pakirnem centru Lendava so od nastanka do danes odpirali nova delovna mesta in tega si želimo tudi v naprej. Nova naložba tudi povečuje interes za vlaganja v lendavsko poslovno-industrijsko cono, kar je pomembno ne samo za Lendavo, ampak tudi za širšo regijo.«

Naložba je sprejemljiva za okolje

Tako kot vse Novartisove naložbe je morala tudi nova naložba v Landavi že v fazi načrtovanja zadovoljiti visoke Novartisove standarde okoljske odgovornosti in energetske varčnosti. Tako za novo skladišče kakor za širitev proizvodnih kapacitet je bila izdelana strokovna ocena vplivov na okolje. Naložba je načrtovana tako, da je sprejemljiva za okolje. Končno pakiranje trdnih farmacevtskih izdelkov in njihovo skladiščenje nista vir večjih obremenitev okolja.

Vsi klimatski sistemi izkoriščajo toploto odpadnega zraka. Vgrajeni bodo sistemi, ki izkoriščajo toploto kondenzata pare in vodni hladilniki z visokim izkoristkom energije. Vse energijske naprave so opremljene s frekvenčnimi regulatorji, ki prilagodijo porabo energije glede na trenutne potrebe. Vgrajeni bodo tako imenovani sistemi stand-by z možnostjo ekonomične porabe energije. Vse energetske in klimatske sisteme bo mogoče kontrolirati prek centralnega nadzornega sistema, kar zagotavlja dodatne prihranke pri porabi energije.