Acroni bo zaposlil petdeset metalurgov

Letos so za sedem odstotkov dvignili prodajne cene izdelkov, delavcem pa povišali plače za pet odstotkov.

Objavljeno
18. december 2015 18.21
Blaž Račič
Blaž Račič

Jesenice – Jeseniški Acroni nadaljuje investicije v posodobitev in razširitev proizvodnje, s čimer bodo še naprej zviševali kakovost izdelkov in dosegali višje prodajne cene. Za prihodnje leto glavni direktor Acronija Blaž Jasnič napoveduje do 50 novih zaposlitev.

Do konca leta bodo predvidoma proizvedli desetino manj izdelkov kot lani, ko so jih izdelali skupaj 289.000 ton. Letos bodo prvič proizvedli več kot 100.000 ton nerjavne debele pločevine, kar jim skupaj z izdelavo specialnih jekel (kot nišnimi produkti) omogoča zviševanje prodajnih cen. Blaž Jasnič je dejal, da so letos za svoje izdelke iztržili sedem odstotkov višje prodajne cene, hkrati pa ugotavljajo, da so bile cene surovin letos precej nizke.

S specialnimi izdelki se vse bolj usmerjajo v nišno proizvodnjo, saj pri tem v izdelke vgradijo višjo dodano vrednost, hkrati na ta način vstopajo v višje cenovne razrede. Za eno tono konstrukcijskega jekla lahko zdaj iztržijo okoli 350 evrov za tono izdelka, medtem ko za posebno nikljevo zlitino dosežejo ceno do deset tisoč evrov za tono, je kot primer razlike v izdelkih in njihovih cenah poudaril Jasnič.

Evropa ostaja glavni trg

Glavni trg za Acroni ostaja Evropa, medtem ko se vse bolj uveljavljajo tudi na ameriškem trgu, ki je, kot pravi Jasnič, »lačen teh specialnih produktov«.

Letos so v sklopu raziskovalne in razvojne dejavnosti v Razvojnem centru Jesenice, kamor je Acroni pred leti preselil to dejavnost in skupaj zaposluje 22 raziskovalcev, med drugim razvili postopek izdelave tako imenovane platirane pločevine. Gre za to, da skupaj zvaljajo dve plošči iz različnih materialov in nastane nova plošča, ki ima na eni strani lastnosti enega materiala, na drugi drugega, kar je pomembna novost. Za potrebe avtomobilske industrije zdaj med drugim razvijajo zlitino jekla in aluminija, s čimer bi ob ohranitvi lastnosti plošče znižali njeno težo.

Po nesreči v objektu kislinske regeneracije septembra lani so razvili nov, do okolja prijazen postopek za čiščenje jeklenih trakov (peskanje) in opustili prejšnji postopek. Zdaj čakajo na dovoljenje za rušenje objekta.

Lani so v Acroniju skupaj prodali za 420 milijonov evrov izdelkov in ustvarili dobrih 11 milijonov evrov dobička, Blaž Jasnič pa za zdaj letošnjih poslovnih rezultatov še ne razkriva. So pa letos zaposlenim v povprečju dvignili plače za pet odstotkov, izplačali bodo tudi 320 evrov (neto) božičnice.

S posodobitvami se utrjujejo na trgu

V proizvodnjo bodo julija prihodnje leto vključili novo, 31 milijonov evrov vredno linijo za toplotno obdelavo specialnih jekel, s čimer nadaljujejo avtomatizacijo proizvodnega procesa izdelave specialnih jekel. To jim bo omogočilo izdelavo materialov z visoko dodano vrednostjo za najzahtevnejše kupce (iz naftne in plinske industrije).

Na začetku leta 2017 bodo v proizvodnjo vključili še 30 milijonov evrov vredno peč AOD, ki predstavlja pomembno novost v proizvodnji in s čimer bodo utrjevali položaj na trgu. Na ta način želijo skrajšati čas proizvodnje, prihraniti energijo, povečati obseg proizvodnje specialnih jekel in zlitin in posledično dosegati višje cene, je dejal Jasnič. Učinki novosti se bodo na trgu in v dodani vrednosti na zaposlenega pokazali v prihodnjih nekaj letih, napoveduje direktor.

Hkrati z obema investicijama bodo potekali postopki za zaposlitev 50 novih delavcev, je dejal Blaž Jasnič in poudaril, da bodo zaposlovali predvsem metalurge z višjo ali visoko izobrazbo. Postopki za nove zaposlitve se bodo začeli januarja prihodnje leto. Pričakujejo, da bodo imeli pri iskanju ustreznih kadrov težave. Jasnič je dejal, da bodo v enem letu v Sloveniji težko našli toliko ustrezno usposobljenih strokovnjakov, zato se postopek iskanja kadrov lahko še zavleče.