Addiko banka po šestih letih z dobičkom

Lansko poslovno leto so sklenili s skoraj 13 milijoni evrov dobička po obdavčitvi.

Objavljeno
22. maj 2017 15.25
Addiko bank
Ba. Pa.
Ba. Pa.

Ljubljana − Addiko banka je lansko leto po šestih letih izgube sklenila s skoraj 13 milijoni evrov dobička po obdavčitvi. Uspeh je bil dosežen na vseh poslovnih področjih, z enakimi rezultati pa se je začelo tudi letošnje leto, sporočajo iz banke.

Ob izključitvi vseh enkratnih učinkov zaradi prestrukturiranja se je redni operativni rezultat pred oslabitvami povečal s 3,9 milijona evrov na 8,5 milijona evrov.

Banka je v letu dni bilančno vsoto povečala z 1,34 milijarde evrov na 1,41 milijarde evrov. Dobiček pred davki pa je dosegel 13,88 milijona evrov, medtem ko je lani izguba znašala 48,19 milijona evrov.

Na področju potrošniških kreditov je imela banka lani 13-odstotni tržni delež, kar je stoodstotno povečanje od leta prej. Pri poslovanju s podjetji so večino novega posla, kar 66 odstotkov oziroma v skupni vrednosti 184 milijonov evrov, dosegli pri poslovanju s srednje velikimi in malimi podjetji.

Matični banki oziroma lastniku so vrnili vse kredite in si zagotovili neodvisno financiranje z lastnimi viri. Konec lanskega leta so znižali razmerje med krediti in depoziti na 101 odstotek, leto prej je bilo razmerje 145 odstotkov.

Delež slabih naložb banke se je konec leta znižal z dobrih 13 odstotkov na dobrih pet. Stroške banke pa so znižali za pet milijonov evrov oziroma za 16 odstotkov glede na leto 2015.

Za kritja izgube iz leta 2015 je bila banka lani dokapitalizirana z desetimi milijoni evrov, dodatno pa je prejela še 15 milijonov evrov podrejenega dolga.

Addiko banka, nekdaj Hypo Alpe-Adria-Bank, je julija lani uvedla novo blagovno znamko, ki odseva novo poslovno strategijo banke. »Uvedba nove blagovne znamke ni zaključek projekta prenove, temveč začetek razburljivega potovanja in izboljševanja storitev, kreditnih procesov, ključnih poslovnih kazalnikov, digitalne ponudbe ter gradnje nove, boljše banke,« obljublja predsednik uprave Addiko Bank Matej Falatov.

V skladu z novo filozofijo so lani najprej prodali portfelj investicijskega bančništva družbi Alta Invest, nato pa do konca leta izpeljali še prodajo celotnega lizinškega portfelja Gorenjski banki. 

V začetku letošnjega leta so prodali tudi lizing družbo in s tem zaključili z lizinškim poslovanjem, ki je bil del organizacije banke vrsto let. »Danes na slovenskem trgu nudimo izključne bančne storitve, pri čimer se osredotočamo predvsem na dodano vrednost za stranke,« pravijo v banki.