Adria Airways za nakup premoženja prejela tri ponudbe

V Adrii zagotavljajo, da bodo postopke izpeljali tako, da jih ne bo mogoče opredeliti kot nedovoljeno državno pomoč.

Objavljeno
05. september 2013 19.06
J. S. S., Delo.si/STA
J. S. S., Delo.si/STA
Brnik - Adria Airways je za nakup poslovno nepotrebnega premoženja prejela tri ponudbe, pogovore pa bodo nadaljevali z vsemi ponudniki, so danes pojasnili v družbi. Slovenski letalski prevoznik med drugim prodaja hangar za vzdrževanje letal in letalsko šolo, ki bi lahko pristala v rokah Aerodroma Ljubljana in Kontrole zračnega prometa Slovenije.

Rok za oddajo ponudb se je iztekel 30. avgusta. Adria Airways prodaja hangar za vzdrževanje letal s skupno površino 2357 kvadratnih metrov, letališko ploščad na površini 2773 kvadratnih metrov, ki je trenutno predmet parcelacije, in delavnice v površini 1668 kvadratnih metrov.

Poleg tega iščejo tudi kupce za pisarniški objekt z neto površino 1132 kvadratnih metrov, 100-odstotni poslovni delež v družbi Adria Airways letalska šola in simulator letenja – Flight Navigation and Procedure Trainer II Multi Crew Cooperation.

Prodaja poslovno nepotrebnega premoženja Adrie Airways je v minulih tednih v javnosti sprožila precej polemik. Ker naj bi se za hangar zanimal Aerodrom Ljubljana, za letalsko šolo pa Kontrola zračnega prometa Slovenije, se je pojavilo vprašanje, ali bi lahko Bruselj to ocenil kot nedovoljeno državno pomoč.

V Adrii Airways zagotavljajo, da bodo postopke izpeljali tako, da Evropska komisija prodaje premoženja ne bo mogla opredeliti kot nedovoljeno državno pomoč. Bruselj sicer že preiskuje pretekle državne dokapitalizacije edinega slovenskega letalskega prevoznika.

Adria Airways je v prvih sedmih mesecih letošnjega leta ustvarila 1,4 milijona evrov izgube iz poslovanja, potem ko je v enakem obdobju lani znašala 7,3 milijona evrov. Letošnje leto naj bi zaključili s pozitivnim rezultatom – ne glede na izid napovedane prodaje premoženja. Če bo ta uspela, bi se prihajajočo zimo izognili celo premostitvenemu posojilu.