Agroind bodo prodali na dražbi

Zaradi zanimanja kupcev stečajni upravitelj pričakuje, da bo že prva dražba uspešna.

Objavljeno
12. maj 2017 16.24
jsu*Vodopivec
Ba. Pa., STA
Ba. Pa., STA
Vipava – Lastnino vipavske družbe Agroind v stečaju bodo prodali na dražbi, je razvidno iz objave na Ajpesu. Stečajni upravitelj Andrej Perdan zaradi zanimanja kupcev pričakuje, da mu bo nepremičnine in premično premoženje družbe uspelo v celoti prodati že na prvi dražbi. Nova trgatev se hitro približuje, zato bi tudi novi lastnik moral hitro ukrepati.

Okrožno sodišče v Novi Gorici je prvi sklep o stečaju vipavske družbe sprejelo že 24. maja lani, po uspešni pritožbi ukrajinskih lastnikov na Višje sodišče v Ljubljani pa znova 9. avgusta. Tudi na ta sklep o stečaju so se lastniki Agroinda pritožili in dva meseca pozneje ga je ljubljansko višje sodišče razveljavilo ter zadevo vrnilo v odločanje sodišču v Novi Gorici.

Tako je 4. januarja letos novogoriško okrožno sodišče že tretjič sprejelo sklep o začetku postopka stečaja Agroinda. Predlog za začetek postopka so tudi tokrat vložili zaposleni, vodstvo družbe pa mu v nasprotju s prvima dvema primeroma ni nasprotovalo, saj je bila družba insolventna.

Foto: Mavric Pivk/Delo

So se pa zdaj že nekdanja uprava in ukrajinski lastniki pritožili na imenovanje stečajnega upravitelja z argumentom, da je Perdan, ki ga je sodišče za upravitelja imenovalo že v prvih dveh poskusih, takrat zagrešil več nepravilnosti in kršitev zakonodaje. Sodišče je te argumente označilo kot neutemeljene in pritožbo zavrnilo, stečajni upravitelj sicer že od februarja opravlja vse naloge, povezane s stečajem družbe.

Velik dolžnik kmetom

Agroind je velik dolžnik tudi do kmetov, ki so s surovino zalagali vipavsko vinsko klet. Še vedno niso dobili plačila za zadnje tri letnike. Tisti, ki so lansko letino grozdja oddali v vipavsko klet, bodo plačilo dobili na podlagi prodaje vina letnika 2016, kot je sodišče sklenilo na predlog stečajnega upravitelja. Plačilo letnika 2014 bo zadruga vpisala v stečajno maso, plačilo letnika 2015 pa bo Kmetijska zadruga Vipava reševala s prodajo nepremičnin, ki jih je dobila od Agroinda.