Agrokor dosegel dogovor z dobavitelji

Nasedli hrvaški trgovec se je za zdaj rešil grožnje dobaviteljev o ustavitvi blaga za trgovsko verigo Konzum.

Objavljeno
24. maj 2017 13.36
cropix*Konzum
Ba. Pa., STA
Ba. Pa., STA
Zagreb – Agrokor se je za zdaj rešil grožnje dobaviteljev o ustavitvi blaga za trgovsko verigo Konzum. Koncern je namreč na današnjem srečanju z dobavitelji odgovoril na večino njihovih zahtev, je dejal izredni pooblaščenec hrvaške vlade za koncern Agrokor Ante Ramljak. Dobavitelji so potrdili, da bodo dobavo nadaljevali do nadaljnjega.

Dobavitelji so v ponedeljek objavili več zahtev, ker so ocenili, da niso v enakopravnem položaju s preostalimi akterji. Zato so upravi koncerna postavili ultimat, da ne bodo več dobavljali blaga, če zahteve do 29. maja ne bodo izpolnjene.

Ramljak je novinarjem povedal, da so na današnjem srečanju z dobavitelji odgovorili na vse zahteve, na katere so lahko. Tako zdaj pričakujejo, da bodo nadaljevali odprt in konstruktiven dialog z vsemi akterji do sklenitve postopka izredne uprave v sistemski hrvaški družbi.

Iz posojila bodo poplačali del obveznosti do dobaviteljev

Potrdil je, da bo Agrokor iz naslednjega posojila, o katerem se pogovarjajo z bankami, poplačal del starih obveznosti do dobaviteljev, ki so nastali, preden je prevzel vodenje Agrokorja 10. aprila. Prav tako je izrazil pričakovanje, da bodo finančne institucije podaljšale veljavnost tako imenovanega stand-still dogovora o zamrznitvi dolgov med dobavitelji in bankami do 20. junija, kot so zahtevali dobavitelji. Kot je dodal, bodo banke še morale potrditi svojo pripravljenost, da bodo izpolnile to zahtevo.

Dobavitelji so prav tako potrdili, da so na današnjem srečanju podrobno uredili del svojih zahtev, ki so v Ramljakovi pristojnosti.

»Generalni sklep današnjega srečanja je, da moramo še naprej krepiti koncern, ker je to naš skupni gospodarski interes. Dogovorili smo se, da bomo v prihodnjih dneh postopoma reševali naše zahteve. Medtem ko bodo potekala pogajanja, ne bomo ustavili dobave blaga,« je dodala prokuristka družbe Kraš Marica Vidaković, ki je predstavnica enega največjih dobaviteljev Agrokorja.

Vidakovićeva je dejala, da se bo danes srečala s podpredsednico hrvaške vlade in ministrico za gospodarstvo Martino Dalić. Kot je poudarila, nikakor ne bodo zahtevali, da bodo davčni zavezanci poplačali dolgove, ki jih imajo dobavitelji, a pričakujejo, da bodo z bankami delili stroške postopka odpisa terjatev, če bo to del pogodbe za prestrukturiranje koncerna.

Zavedajo se, da ima hrvaški sabor premor do nedelje, 4. junija, ko bo sklenjen drugi krog lokalnih volitev in bodo počakali na sejo parlamentarnega odbora za zakonodajo. Pričakujejo bolj jasno razlago zakona o izredni upravi v sistemsko pomembnih hrvaških družbah. Predvsem nameravajo razčistiti, ali imajo plačila za njihovo blago po imenovanju izredne uprave enak status kot posojila, ki so pritekla v Agrokor v zadnjih 40 dneh.

Druga skupina predstavnikov dobaviteljev bo poskušala doseči dogovor z bankami upnicami Agrokorja, je še dejala Vidakovićeva.