Agrokor sklical skupščino Mercatorja

Agrokor mora v kapital Mercatorja konvertirati 200 milijonov evrov podrejenega posojila.

Objavljeno
19. september 2014 17.03
Mercator center Šiška 26.junija 2014
V. T. , gospodarstvo
V. T. , gospodarstvo

Ljubljana - Delničarji Mercatorja bodo na oktobrski skupščini odločali, ali naj hrvaški Agrokor konvertira 200 milijonov evrov podrejenega posojila v kapital trgovca.

Hrvaški Agrokor je junija (ko je vplačal in postal lastnik dobrih 53-odstotkov Mercatorja) slovenskemu trgovcu na zahtevo njegovih upnikov nakazal tudi približno 220 milijonov evrov posojila za razdolževanje in za obratni kapital. Hkrati se je zavezal, da bo 200-milijonsko posojilo najkasneje v petdesetih dneh po prevzemu konvertiral v kapital Mercatorja, saj bi se v nasprotnem lahko povečala zadolženost trgovca. O konverziji bodo delničarji odločali na skupčini 21. oktobra, sklic skupščine je objavljen v današnjem Delu.

Agrokor v tem hipu že obvladuje dobrih 80,7 odstotkov Mercatorja, približno 10,5-odstotka ima Societe General - Splitska banka in približno 4,61-odstotka zagrebška Hypo Alpe Adria Bank.

Do sklica skupščine prihaja le dan zatem, ko so novi nadzorniki Mercatorja (vodi jih sin Ivice Todorića Ante) razrešili in znova imenovali staro novo upravo Mercatorja. To bo tudi poslej vodil Toni Balažič, ki je krmilo v Mercatorju prevzel leta 2012, v upravi bosta tudi član uprave za finance Drago Kavšek in Igor Maroša. Novi večinski lastnik je tudi že začel integracijo poslovanja Mercatorja in Agrokorja na Hrvaškem, v Bosni in Hercegovini ter v Srbiji. Na Hrvaškem in v BiH bo dejavnost obeh trgovcev prevzel Konzum, v Srbiji pa Mercator.