Agrokor z izdajo obveznic do 475 milijonov evrov

Podjetje Ivice Todorića svež denar potrebuje za refinanciranje obstoječih dolgov.

Objavljeno
24. september 2012 15.05
Božena Križnik, gospodarstvo
Božena Križnik, gospodarstvo
Ljubljana - Hrvaški Agrokor se je po petih mesecih znova odločil izdati več obveznic. Njegove hčerinske družbe, ki bodo spet jamčile zanje, so o tej nameri danes obvestile Zagrebško borzo. Gre za prednostne obveznice v višini najmanj 475 milijonov evrov.

Če bo zanimanje vlagateljev večje, bo izdaja obsežnejša. Uradna utemeljitev je refinanciranje Agrokorjevega dolga. Obveznice imajo sedemletno dospetje, izdane pa bodo v evrih ali ameriških dolarjih oziroma v kombinaciji obeh. Izdajo bodo izvedli BNP Paribas, JP Morgan in Unicredit. Poroki bodo Agrokorjeve družbe Ledo, Jamnica, Zvijezda, Konzum in PIK Vinkovci. Predstavniki Agrokorja so zainteresirane investitorje začeli snubiti včeraj v Londonu.

Prva letošnja Agrokorjeva izdaja obveznic je potekala aprila, in to v višini 300 milijonov evrov, s pomočjo istih porokov, prav tako s sedemletnim rokom dospetja, tedaj z 9,875-odstotnim donosom. Bonitetne agencije so družbi že ob napovedi izdaje obveznic izboljšale bonitetne ocene, češ da bo družba tako izboljšala strukturo obveznosti pa tudi svojo likvidnost. Pred tem je Agrokor izdal obveznice v višini 400 milijonov evrov z desetodstotnim donosom leta 2009, lani pa dodatnih 150 milijonov z 8,04-odstotnim donosom.

Pri tem se postavlja vprašanje, ali ima izdaja obveznic kakšno zvezo s pričakovano novo prodajo Mercatorja. Neposredno ne, pravijo naši viri; za Agrokor je slovenski trgovec načelno še zanimiva tarča. Vprašanje je seveda, pod kakšnimi pogoji in za kakšno ceno. Slišati je, da je konzorcij prodajalcev že skoraj formaliziran, pogodba da je usklajena in kroži med podpisniki. Da bi se izognili zapletom iz lanske propadle prodaje, tokratna po dosegljivih informacijah za prodajalce ne bo zavezujoča. Finančni svetovalec naj bi ostala banka ING iz Londona, po mnenju poznavalcev pa bi lahko konzorcij prišel do nezavezujočih ponudb v treh mesecih.