»Agrokorju niti bog več ne more pomagati«

Janez Kocijančič je prepričan, da so težave nastale zaradi prirejenih bilanc in da je skupina popolnoma zavožena.

Objavljeno
18. april 2017 20.52
*lvi*Kocijancic
Novica Mihajlović
Novica Mihajlović
Janez Kocijančič, dolgoletni predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije in vršilec dolžnosti predsednika Evropskih olimpijskih komitejev, velja za odličnega poznavalca gospodarstva v regiji. Kocijančič je svetoval hrvaškima Adrisu in Atlantic grupi. Z njim smo se včeraj na kratko pogovarjali o Agrokorju.

Kako vidite dogajanje v zvezi z Agrokorjem?

Agrokor je v to blato plul desetletja, ne le zaradi ambicij Ivice Todorića, ampak je kriva predvsem država, ki ni zagotavljala zakonitosti poslovanja tega koncerna.

Kako smo prišli v ta položaj in kdo ga lahko reši?

Težave so nastale zaradi prirejenih bilanc, skupina je popolnoma zavožena in živ bog ji ne more pomagati. Sedem milijard ne morejo vrniti v sto letih, četudi prodajo vsa podjetja, ne bodo mogli pokriti niti obresti.

Rešitev se bo morala najti.

Po mojem mnenju je edina rešitev, da vstopi nekdo, ki ima dovolj lastniškega kapitala. Brez dodatnega zadolževanja, ker to nas je tudi privedlo v sedanji položaj.

Kolikšen bo strošek sanacije?

Ocenjujem, da bo strošek sanacije Agrokorja močno presegel stroške sanacije slovenskih bank, ki pa so bili tako ali tako prenapihnjeni.

Kaj to pomeni za Mercator?

Vprašanje je, koliko je bilo mogoče Mercator izvzeti iz teh težav in koliko so lastniki uporabljali delnice Mercatorja za zavarovanje svojih posojil. Izredni upravitelj Ante Ramljak in njegova ekipa teh posojil ne bodo mogli vračati. Torej je le vprašanje časa, kdaj bo Mercator dobil nove lastnike.

Torej Ruse?

Predvsem je to Unicredit, ki je bil najprej hišna banka, ruske banke so šele pozneje vstopile v to zgodbo in so pozneje v vrsti.

Kaj menite o zamisli, da bi Mercator spet odkupili?

Zamisel o odkupu Mercatorja nazaj podpiram. S sedanjimi lastniki bi bilo treba pogledati, ali in kako bi bilo to mogoče izpeljati. Gospodarstvo je v dovolj dobrem stanju, imamo rast, industriji dobro kaže, domača poraba se povečuje, mislim, da si to lahko privoščimo.

Podobno najbrž menite tudi o NLB?

NLB in Mercator je treba ohraniti. To, da moramo banko prodati, je kolonialni pogoj. Države vzhodno od nas nimajo državnih bank in glejte zahodno od nas, koliko je tam državnih bank.

Ste lobirali za Todorića?

Nikoli. Ne lobiram, ukvarjam se s strateškim svetovanjem. To pride v poštev pri tistih, ki vedo, kaj je to strategija, Todorić pa tega ne ve.