Aleksander Mervar je postal šef Elesa

Mervar bo funkcijo bo prevzel 26. oktobra, ko bo odstopil kot nadzornik Soda.

Objavljeno
03. oktober 2013 17.11
*bsa*Mervar
Maja Grgič, gospodarstvo
Maja Grgič, gospodarstvo
Ljubljana - Nadzorni svet Elesa je na danes za direktorja družbe za 4-letno mandatno obdobje soglasno imenoval Aleksandra Mervarja, dosedanjega namestnika direktorja tega podjetja. "Izbrani kandidat je nadzorni svet prepričal z razvojnim programom in vizijo vodenja družbe ter dolgoletnimi izkušnjami vodenja družb na področju energetike," so poročili iz družbe.

Mervar, ki sodi v krog Državljanske liste, bo novo nalogo prevzel 26. oktobra, ko bo, kot  je napovedat tudi odstopil z mesta nadzornika Slovenske odškodninske družbe (Sod), ki upravlja Eles. Mervar sicer meni, da ni v neposrednem konfliktu interesov glede na določila 256. člena zakona o gospodarskih družbah, vendar pa bi bilo po njegovih besedah neetično nadzirati upravo družbe, ki nadzira mene kot direktorja. Mervarju se je sicer poleti očitalo, da je kot nadzornik Soda vplival na izbor nadzornikov Elesa.

Na septembrski razpis za direktorja ELESa se je do izteka roka odzvalo 7 kandidatov, od katerih je 5 oddalo popolne vloge. Vsi kandidati s popolnimi vlogami so bili povabljeni na razgovor, kjer so nadzornemu svetu natančneje predstavili programe dela, vizijo razvoja družbe ter odgovarjali na vprašanja članov nadzornega sveta.

Konec nestabilnosti

Prvi nadzornik Elesa Marjan Ravnikar je izrazil zadovoljstvo, da je bil direktor izbran soglasno s podporo vseh članov nadzornega sveta. »Pričakujemo, da se za družbo ELES s tem dejanjem končuje negotovo obdobje vodenja družbe, saj si tako pomembna javna gospodarska družbe ni mogla več privoščiti nestabilnosti vodenja zaradi menjav direktorjev«, je še dodal Ravnikar. »Gospod Mervar nas je prepričal s temeljitim poznavanjem problematike družbe ELES ter širokim poznavanjem elektroenergetske panoge doma in v tujini.«

»Vesel sem, da mi je nadzorni svet podelil to zaupanje. V svojem mandatu se bom vsakodnevno trudil upravičiti njihova pričakovanja. Z družbo ELES, v kateri sem bil 4 leta zaposlen kot namestnik direktorja družbe, bom tako lahko tudi v prihodnje soustvarjal zgodbo družbe, ki se postavlja ob bok najsodobnejšim evropskim operaterjem prenosnih omrežij in dosega standarde sodobno organizirane družbe,« je povedal Mervar.