Alitalia na robu zloma z izredno upravo

Izredni upravitelji imajo »zelo jasno« nalogo: najti zasebne vlagatelje in omejiti posledice za davkoplačevalce.

Objavljeno
03. maj 2017 18.24
ITALY-TRANSPORT-AVIATION-ALITALIA-POPE-EGYPT
Ba. Pa., STA
Ba. Pa., STA
Rim – Potem ko je italijanska letalska družba Alitalia, ki je v hudih finančnih težavah, dobila tri izredne upravitelje, se začenja iskanje novih zasebnih vlagateljev. Možnost podržavljenja letalskega prevoznika v italijanski vladi še naprej odločno zavračajo, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Največji delničarji Alitalie - letalski prevoznik Etihad iz Abu Dabija ter italijanski banki Intesa Sanpaolo in Unicredit - so v torek potrdili, da po propadu pogajanj z delavci o rešilnem paketu za družbo te niso pripravljeni dokapitalizirati. Takoj zatem je bila sklicana seja upravnega odbora, na kateri je odbor soglasno sklenil sprožiti insolvenčni postopek, v okviru katerega je Alitalia dobila izredne upravitelje.

Gospodarski minister Carlo Calenda je v torek imenoval tri izredne upravitelje: člana upravnega odbora Alitalie Luigija Gubitosija, Enrica Laghija, ki je poznan tudi kot izredni upravitelj jeklarskega koncerna Ilva, in letalskega strokovnjaka Stefana Palearija, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Izredni upravitelji imajo »zelo jasno« nalogo najti zasebne vlagatelje v Alitalio in omejiti posledice, ki bi jih na lastni koži občutili davkoplačevalci, je poudaril Calenda.

Ob tem je italijanska vlada na izredni seji potrdila 600 milijonov evrov vredno nujno posojilo, ki ga mora Alitalia poplačati v šestih mesecih. Vlada se je za to potezo odločila z namenom izogniti se prizemljitvi milijonov potnikov, saj bi to občutno prizadelo italijanski ugled in turizem.

»Alitalia mesečno prepelje dva milijona potnikov. Trenutno ima prodanih 4,9 milijona vozovnic. Zaustavitev prometa bi imela ogromne posledice,« je poudaril Calenda.

Italijanski premier Paolo Gentiloni je medtem znova zavrnil možnost, da bi Alitalia prešla v državno last. »Že od začetka smo zavračali to možnost, zavračamo jo tudi danes,« je poudaril v torek.

»Alitalia je pred največjim izzivom od svoje ustanovitve. Prepričani smo, da bo letalska družba iz te krize izšla še močnejša,« pa je dejal Gubitosi. Letalska družba sicer od leta 2002 ni ustvarila dobička, v zadnjih 10 letih pa je bila že trikrat na robu zloma.