Alpina z naložbami do rasti in proizvodnje Pekovih čevljev

V žirovski družbi poslujejo z dobičkom in po dolgih letih ponovno vlagajo.

Objavljeno
20. februar 2018 17.35
Proizvodnja v podjetju Alpina. Žiri, Slovenija 1. septembra 2016. [Alpina,delavci,zaposlovanje,gospodarstvo,podjetja,tovarne,obutve,čevlji]
Maja Grgič
Maja Grgič

Ljubljana – Po težavah, s katerimi se je v preteklih letih soočala Alpina, se poslovanje te družbe izboljšuje. Nerevidirani podatki kažejo, da je žirovska družba lani povečala prodajne prihodke in začela pozitivno poslovati. Alpina po dolgih letih spet tudi investira, prav danes je kupila tudi blagovno znamko Peko.

Direktor Alpine Bojan Gantar, ki družbo vodi od aprila 2016, je za Delo pojasnil, da so z lanskim poslovanjem zadovoljni. Skupina Alpina je v letu 2017 ustvarila 56 milijonov evrov prihodkov od prodaje, kar je dobre tri milijone več kot leto prej. Dobiček iz poslovanja pred amortizacijo (EBITDA) pa je dosegel 4,6 milijona evrov. Skupina je poslovala v skladu z načrti, sama Alpina pa jih je z 46 milijoni evrov prodajnih prihodkov celo presegla. EBITDA je znašal 3,9 milijona evrov.

Razdolžitev družbe

Žirovska družba se je lani tudi razdolžila, saj je konec decembra z bankami upnicami podpisala dogovor o finančnem prestrukturiranju, na podlagi katerega so upniki 12,5 milijona evrov preoblikovali v kapital družbe, tako da je poleg Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) 13-odstotna solastnica žirovske čevljarske družbe postala tudi Abanka.

Alpina ima po tem še za 17,5 milijona evrov posojil, ki jih mora vrniti do konca leta 2026, v okviru dogovora z bankami pa je dosegla tudi ugodnejšo obrestno mero in boljši časovni razpored odplačila obresti. Lani jim je s tremi milijoni evrov obratni kapital pomagala financirati tudi DUTB, a je Alpina celoten znesek že povrnila.

V čevljarski družbi, ki ji je še spomladi 2016 grozilo odpuščanje in selitev proizvodnje, po Gantarjevem prihodu niso sprejemali rigoroznih ukrepov, ampak so z manjšimi ukrepi optimizirali poslovanje in s krepitvijo ekipe v prodaji in marketingu dosegli pozitivne prodajne učinke. Podjetje po dolgih letih spet tudi vlaga. Lani so za naložbe namenili milijon evrov, letos Gantar napoveduje dva milijona evrov naložb.

Peko poslej pod streho Alpine

V Žireh so ohranili tako športni kot modni program obutve, slednjega pa bodo še okrepili. Včeraj so namreč na dražbi za 100.000 evrov kupili blagovno znamko propadlega Peka, pa tudi kopita in sekalne nože te tržiške čevljarske družbe. Kot pojasnjujejo v Alpini, nameravajo v najkrajšem možnem času ponuditi tudi obutev pod blagovno znamko Peko, ki jo bodo proizvajali v Poljanski dolini. Ideje o povezovanju Alpine in Peka so se pojavljale že pred leti, a se nato niso uresničile, Peko pa je šel medtem v stečaj.

»Poleg tega, da bomo s pomočjo blagovne znamke Peko okrepili našo prisotnost in posledično rast prodaje v Sloveniji ter na trgih bivše Jugoslavije, vidimo sinergije tudi na tujih trgih. Alpina in Peko imata namreč nekaj skupnih kupcev na nemškem ter ruskem trgu in po zadnjih pogovorih so nekateri izmed njih že potrdili sodelovanje,« napoveduje Gantar.

Alpina sicer tudi letos načrtuje rast prodajnih prihodkov za dodatne tri milijone evrov in malenkost višji EBITDA. Z manjšimi ukrepi nameravajo še naprej dvigovati učinkovitost poslovanja, okrepiti prisotnost na obstoječih trgih in iskati nove. Kot je razumeti Gantarja, želijo prodajo treking obutve okrepiti na trgih nekdanje Jugoslavije in zahodne Evrope, iščejo pa tudi tržne niše, kot je denimo ogrevan lovski čevelj za Veliko Britanijo.

Namesto odpovedi nove zaposlitve

Kljub težavam Alpina razen nekaj upokojitev lani ni odpuščala in tega ne namerava, nasprotno, družba je še zaposlovala tako v marketingu in prodaji kot v proizvodnji. V Žireh je trenutno 326 zaposlenih, v maloprodajni mreži po Sloveniji pa še 126. Gantar pravi, da nimajo težav s presežnimi delavci, ampak imajo težave, kako v Žireh zagotoviti kadre.

Leta 2016 so zaposleni v Alpini, ki so nasprotovali ukrepom slabe banke, zahtevali privatizacijo družbe, pod sedanjim vodstvom so te zahteve potihnile. Kot kaže, pa tudi v DUTB, ki ima do družbe še za 17 milijonov evrov terjatev, trenutno še ne načrtujejo prodaje družbe. Kot pravijo, je premoženje v lasti DUTB seveda naprodaj, vendar je naloga DUTB hkrati maksimirati njeno premoženje in ga ob primernem času prodati.

Dodali so, da v Alpini še vedno poteka prestrukturiranje, ki že kaže pozitivne rezultate, kazalniki pa napovedujejo možnosti izboljšav tudi v prihodnje. »DUTB načrtovanih postopkov pri posameznem premoženju vnaprej ne razkriva, saj bi lahko s tem vplivala na poplačilo. Lahko le povemo, da DUTB prodajnega postopka za družbo Alpina še ni sprožila, čeprav interes za nakup obstaja,« so pojasnili.