Ameriško podjetje prevzelo ljubljanski Halcom

Celoten delež je prodala družina Čadež. Kolikšna je bila kupnina, niso razkrili.

Objavljeno
07. oktober 2016 14.32
NK ob predstavitvi storitve ki prinaša enotno vstopno točko za plačevanje položnic na aplikaciji na pametnem telefonu.Na sliki Matjaž Čadež Halcom. Ljubljana,12,11,2015
Ba. Pa., M. Bi.
Ba. Pa., M. Bi.

Ljubljana - Družina Čadež, ustanoviteljica tehnološkega podjetja Halcom je prodala celoten delež v podjetju ameriški družbi Emphasys Software. Halcom pod novim lastništvom ohranja samostojnost in lastno identiteto ter se osredotoča na poslovne stranke - banke.

Tako je zatrdil Marko Valjavec, glavni izvršni direktor slovenskega podjetja, ki ponuja rešitve za plačilne storitve, elektronsko bančništvo in varno elektronsko poslovanje. Kot je pojasnil, je prevzem izpeljalo njihovo v Veliki Britaniji registrirano podjetje Constellation Software UK Holdco, sicer pa je Emphasys Software ena od dveh glavnih družb kanadske Constellation Software. Vrednosti posla lastniki ne razkrivajo.

Podjetje je zaradi rasti potrebovalo novega kapitalsko močnega lastnika in tako so že dalj časa iskali ustreznega partnerja. »Ko smo iskali primernega partnerja, ki bo soustvarjal naslednjih 20 let Halcoma, se nisem srečal z organizacijo, ki bi se bolj približala mojim pričakovanjem, kot se Emphasys,« je v sporočilu za javnost pojasnil Matjaž Čadež in dodal, da stranke in zaposlene predajajo »v odlične roke«.

Marko Valjavec: »Halcom se razvija v regionalno podjetje. Prisotni smo že v skoraj 70 bankah, zaupanje nam izkazujejo tri centralne banke in klirinška hiša ter več kot 140.000 podjetij na osmih trgih. In naš cilj je povečati obseg poslovanja na teh trgih ter poiskati nova tržišča. Constellation na drugi strani išče podjetja z vrhunskimi vertikalnimi rešitvami, ki pokrivajo vitalna področja v posameznih industrijah. Do zdaj je prevzel že več kot 300 podjetij iz različnih panog, prisoten je v ZDA in zdaj se širi tudi v Evropo. Z novim lastnikom, ki je strateški investitor, bomo v Halcomu lahko še povečali vložke v razvoj obstoječih produktov za banke, imeli bomo vlogo njihovega strateškega partnerja in svetovalca, ki jim bo pomagal ohranjati konkurenčnost.«

Američani s to strateško naložbo vstopajo v finančno panogo v EU, Halcom pa je pridobil prostor za prenos in nadgrajevanje najboljših praks, znanja in izkušenj od ostalih sestrskih podjetij v skupini.

Emphasys Software nudi paleto programskih rešitev in sorodnih storitev subjektom v javnem in zasebnem sektorju. »Navdušeni smo, da se je družini Emphasys pridružila tako močna ekipa. V dosedanjem sodelovanju z vodstvom Halcoma smo ugotovili, da si delimo podobne vrednote, prepričali pa smo se tudi, da je Halcom izjemno predan svojim strankam,« je ob prevzemu povedal glavni izvršni direktor podjetja Emphasys Mike Byrne.

Ohranili bodo samostojnost

Za slovensko tehnološko podjetje prevzem ne bo pomenil organizacijskih sprememb, ohranilo bo samostojnost. Vsi obstoječi produkti, vključno s ponudbo digitalnih potrdil, ostajajo v fokusu, tudi certifikatska agencija nadaljuje s svojim delom. Se je pa ob prodaji iz Halcoma ločil oddelek, ki je razvijal produkt Hal mBills (mobilna aplikacija, ki so jo razvili v startup oddelku podjetja Halcom in omogoča plačevanje položnic prek pametnega telefona), ki je namenjen fizičnim osebam. Ta ostaja v lasti družine Čadež, a tudi zanj si lastniki želijo partnerja, ki bo pomagal pri širitvi.

»V ta projekt verjamemo. Tudi tu si sicer želimo partnerja, ki bi pomagal pri širitvi projekta. Od vseh sistemov na trgu je ta po našem videnju najbolj razvit, je pa jasno, da tako majhna družba, kot smo sami, ne more dovolj hitro prodirati na globalne trge brez močnejšega partnerje,« je za Finance povedal Čadež.

»Ta prevzem je dober dokaz, da so tudi v Sloveniji podjetja, ki so zvezde v svojih nišah. Še pomembneje pa je, da obstajajo tudi investitorji, ki jih zanima dolgoročna prihodnost podjetja za 10, 20 in več let,« pa je poudaril Valjavec.