Antolovič za vodenje Luke zahteva najmanj 360.000 evrov

Se ruski kapital res zanima za slovenske strateške družbe?

Objavljeno
12. september 2012 10.35
SLOVENIJA LJUBLJANA 30.08.2012 LUKA KOPER FOTO:ROMAN SIPIC/DELO
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper

Koper – Včeraj dopoldne je Gregor Veselko predal posle predsednika uprave Luke Koper novoimenovanemu vršilcu dolžnosti Bojanu Branku, so včeraj sporočili iz uprave Luke Koper in dodali, da je Brank napovedal srečanje z vsemi najožjimi sodelavci.

Bojan Brank je ob nastopu funkcije vršilca dolžnosti, ki naj bi jo opravljal največ 60 dni, poudaril, da bo njegova naloga v prihodnjih dveh mesecih predvsem zagotovitev nemotenega poslovanja družbe do imenovanja novega predsednika uprave. »Razmere v družbi so stabilne, družba posluje normalno, moja naloga bo predvsem zagotavljanje pogojev za nadaljevanje že začetih aktivnosti,« je bila prva izjava novega vršilca dolžnosti.

»Razrešitev je tipični primer zamenjave iz političnih razlogov brez poslovne podlage«

Sicer pa se v koprski javnosti vrstijo komentarji in razprave ob zamenjavi v vrhu najpomembnejšega podjetja v Kopru. Vrh treh občinskih (Koper, Izola, Piran) in pokrajinske organizacije SD je razrešitev ocenil za tipični primer zamenjave iz političnih razlogov brez poslovne podlage. »Ne glede na različne poglede, ki smo jih imeli socialni demokrati z vodstvom Luke Koper, je Gregor Veselko vodil podjetje profesionalno, transparentno in odgovorno, kar je očitno tudi iz rezultatov družbe. Njegova politična zamenjava odpira spomin na imenovanje Roberta Časarja, čigar delovanje na čelu pristanišča se je znašlo v središču podkupovalne afere. Poleg tega je imelo takšno politično kadrovanje tudi izjemno škodljive posledice za samo delovanje podjetja.«

Janez Požar, predsednik nadzornega sveta Luke Koper, je zanikal, da bi šlo pri sedanji odstavitvi Veselka za kakršno koli politično ozadje. »Dogovorili smo se, da umazanega perila ne bomo prali v javnosti, zato podrobnosti, ki so nas vodili v zamenjavo, ne bom razlagal,« je dejal Požar in dodal, da si je to prizadeval že skoraj leto dni. Povedal je še, da Rada Antoloviča pozna, ker sta skupaj opravljala kapitanski izpit, vendar stikov z njim ni imel. Poleti pa se je nekaj članov nadzornega sveta srečalo z Antolovičem, ko je bil na dopustu v Sloveniji.

Janši so pisali, da bi poskrbeli za drugačno nagrajevanje direktorja

Razmeroma hitro jih je prepričal, da je res velik strokovnjak in poznavalec pristaniškega posla, ki ima po vsem svetu zelo pomembne povezave. Zato bi bil idealen prvi mož slovenskega pristanišča, če bi za svoje vodenje imel ustrezno podporo pri predstavnikih lastnika.

Na vprašanje, zakaj so nadzorniki sploh napisali pismo Janezu Janši in očitno stopili na stran samo enega možnega kandidata za direktorja, je odgovoril, da so Janši pisali samo zato, da bi pomagali poskrbeti za drugačno nagrajevanje takšnega direktorja. Antolovič za vodenje Luke Koper zahteva najmanj 360.000 evrov, takšne plače pa mu slovenski predpisi zdaj ne dopuščajo. Gregor Veselko je doslej prejemal 150.000 evrov bruto na leto. Janša naj bi pomagal spremeniti predpise, če bi ga seveda zanimal takšen direktor.

V javnosti se kar vrstijo ugibanja, zakaj si je menedžer takšnega formata zaželel vodenja Luke Koper, če vendar zdaj kot glavni izvršni direktor vodi desetkrat večje pristanišče Novorosijsk na Črnem morju. Nekateri so nas hoteli prepričati, da bi Rado Antolovič moral biti znan slovenskim politikom, ker je bil v preteklosti življenjski partner sestre sedanje soproge Rajka Janše. Toda ugotovili smo, da je Antolovič živel z omenjeno gospo iz Portoroža že dolgo prej, preden je njena sestra začela živeti z Rajkom Janšo. Veliko verjetneje je, da se ruski kapital bistveno resneje zanima za slovenske strateške družbe, kot si morda v Sloveniji mislimo.