Apollo z nakupom Raiffeisen banke gradi »največjo banko«

Bančništvo: Avstrijci se umikajo iz Slovenije. Ameriški investicijski sklad naj bi kupnino za NKBM plačal do konca marca.

Objavljeno
10. december 2015 21.27
Nejc Gole, Maja Grgič, Miha Jenko
Nejc Gole, Maja Grgič, Miha Jenko
Ljubljana – Ameriški sklad Apollo z nakupom Raiffeisen banke uresničuje strategijo, ki jo je napovedal ob nakupu NKBM, in sicer da mariborska banka tudi s prevzemi postane največja banka v Sloveniji.

Iz avstrijske Raiffeisen Bank International (RBI) so danes sporočili, da so družbi Biser Bidco, ki jo upravlja pridruženo podjetje Apollo Global Management, prodali svojo slovensko Raiffeisen banko. Podatka o nakupni ceni niso razkrili, transakcija pa bo predvidoma končana v prvi polovici prihodnjega leta po prejemu dovoljenja regulatorja.

Prodaja te banke, sicer ene manjših v Sloveniji, ni presenečenje, saj so v RBI že pred časom potrdili, da se po 13 letih poslovanja v Sloveniji umikajo s tukajšnjega bančnega trga. Raiffeisen banka se je tako v zadnjih letih že precej skrčila; bilančna vsota se je od leta 2012 na lani zmanjšala z 1,4 na slabo milijardo evrov, število zaposlenih pa s 316 na 232.

Prav tako ni presenečenje, da je Raiffeisen banko kupil Apollo, eden vodilnih svetovnih investicijskih skladov. Starejši partner v Apollu Gernot Lohr je ob nakupu NKBM za Sobotno prilogo razkril, da si ogledujejo Raiffeisen. »Ko smo letos skupaj z EBRD kupili NKBM, smo predstavili svojo ambiciozno strategijo, da NKBM zraste v največjo banko v Sloveniji. Nakup Raiffeisen Slovenija predstavlja pomemben korak na naši poti ustvariti vodilno domačo banko, ki bo temeljila na transparentnem poslovanju, boljših produktih in storitvah, prav tako na zavezi za večjo posojilno aktivnost. Raiffeisen vidimo kot odlično dopolnitev portfelja NKBM,« so danes sporočili iz Apolla. Ob nakupu NKBM pa Lohr ni izključil niti nakupa še kakšne druge banke, niti državne. Menda se zanimajo za Abanko.

Na vprašanje, kako gledajo na nakup slovenske podružnice banke Raiffeisen, je viceguvernerka Banke Slovenije Stanislava Zadravec Caprirolo povedala, »da centralna banka upošteva navodila o koncentracijah v bančnem sistemu, ki naj ne bi bile presežene. Za slovenski bančni prostor velja, da neka skupina naj ne bi presegla od 25- do 30-odstotnega tržnega deleža. V preteklosti je NLB hudo presegala ta delež, zdaj ne več.«

Zaprosil za licenco

Na vprašanje Dela, ali je Apollo že poslal kakšno vlogo v Banko Slovenije v zvezi z omenjenim nakupom, smo izvedeli, da »ne, v postopku je samo njihov nakup NKBM«. Skupina Apollo »je 30. novembra evropsko centralno banko uradno zaprosila za dodelitev licence, to je proces, ki zahteva svoje delo, in po naših informacijah ni nikakršnih zapletov«, je pojasnil guverner BS Boštjan Jazbec.

Pogodba za prodajo NKBM je bila sklenjena junija letos, a kupnina še ni bila plačana, saj morajo biti prej izpolnjeni določeni pogoji. Po informacijah blizu SDH naj bi Apollo plačal kupnino konec marca in resnično postal lastnik mariborske banke. Predsednik uprave SDH Marko Jazbec je v pogovoru za jutrišnjo Sobotno prilogo povedal: »Zelo si prizadevamo za konec transakcije. Eden od pogojev je, da je treba prej srbsko banko izločiti iz skupine. Tukaj so zelo dejavni tako SDH kot tudi Apollo, NKBM in svetovalci. Drugi sklop je pridobivanje soglasij regulatorjev na trgih, kjer deluje banka, in izpolnitev drugih odložnih pogojev skladno s pravili evropske komisije.«