Applov zemljevid zbegal uporabnike

V novi različici operacijskega sistema ios je Apple zamenjal Googlove zemljevide s svojimi, ki pa so nepopolni.

Objavljeno
20. september 2012 14.24
Posodobljeno
20. september 2012 15.00
APPLE-IPHONE/
Matjaž Ropret, Infoteh, J. S. S., Delo.si
Matjaž Ropret, Infoteh, J. S. S., Delo.si

Apple se sooča s svojo prvo veliko nerodnostjo pri novem iphonu – storitvijo zemljevidov, ki jo je ta teden predstavil uporabnikom iphona.

V nekaj minutah po uvedbi operacijskega sistema ios 6, kjer je vnaprej naložena aplikacija Apple maps, so uporabniki poročali, da je London »preselil« v Ontario, železniška postaja v Helsinkih pa je bila spremenjena v park.

Ob predstavitvi nove različice ios in iphona 5 se je večina komentatorjev osredotočila na slabšo funkcionalnost teh zemljevidov. Za razliko od Googlovega namreč nima storitve »street view« in še nekaterih dodatkov. Nihče pa ni pričakoval, da bodo sami zemljevidi, ki ga je Apple sicer dobil od nizozemskega navigacijskega velikana Tom Toma in javnih zbirk, pomanjkljivi in polni napak.

Tako je denimo Steve Wildstrom na portalu Techpinions opisal več napak zgolj v predmestju Washingtona. »Na zemljevidu ni zdravstvenega instituta zraven bolnišnice, ista osnovna šola je prikazana na dveh različnih (napačnih) lokacijah, na pravi lokaciji pa šole ni.«

Tudi slovenski tvitarji že poročajo o prvih neumnostih. Tako je denimo sredi Grosuplja namesto železniške postaje označena »stanica Grosuplje«.

Nekateri najnovejšo težavo že primerjajo z antensko napako pri iphonu 4. Le da bi tokratni problem utegnil biti bolj resen. Nastala je že celo prva spletna stran, posvečena neumnostim v Applovih zemljevidih.