Apple: nečloveški delovni pogoji

Tehnološke ikone iphoni in ipadi in zamolčano trpljenje tisočih kitajskih delavcev in delavk.

Objavljeno
14. februar 2012 11.59
K. V. , Delo.si
K. V. , Delo.si
Kot smo v Delu že pisali po poročanju televizije MSNBC podjetje Apple dosega dobiček na račun nečloveškega ravnanja z delavci in delavkami na Kitajskem. Ameriški mediji poročajo, da ima Apple za proizvodnjo naprav, brez katerih ljudje danes na svetu ne najdejo več poti do bližnje trgovine, najeto podjetje Foxconn, ki je v mestih Shenzhen in Chengdu zgradilo dve posebni mesti s skupaj pol milijona zaposlenimi.

Delavci in delavke živijo znotraj tovarniškega kompleksa v bivališčih, ki asocirajo na zapore. V sobi je 24 oseb. Delajo do onemoglosti, ne glede na zakonske omejitve. Nadrejeni naj bi jih po poročanju medijev silili v nadure, disciplina je stroga, pritožbe pa se ne izplačajo, saj se uporniške osebe hitro zamenja.

Delovni tempo je neusmiljen. Nevzdržne razmere pa silijo zaposlene v skrajna dejanja. tudi samomore. Zato je Foxconn pod višjimi zgradbami celo namontiral mreže, na katere lovi obupance, ki poskušajo storiti samomor. Po novem delavci in delavke v delovni pogodbi tudi podpišejo, da se ne bodo skušali ubiti. Plačani so pod dolar na uro.

Apple je zaradi vse številčnejših obtožb začel sodelovati s Fair Labour Association (FLA), ki naj bi izpeljala neodvisno raziskavo s stanjem v tovarnah, piše The Independent. Skupina China Labour Watch je na vodilnega moža Appla, Cooka že naslovila pismo, da edino znižanje profita s strani proizvajalcev lahko omogoči humane delovne razmere. Njihovo sodelovanje s FLA označujejo le še kot eno v nizu potez za izboljšanje svojega ugleda v javnosti, ne pa odpravljanje resničnih težav.