Avgustovski smehljaji iz zdravilišč

Na višku poletja se je padajoča krivulja obiska in prenočitev v slovenskih naravnih zdraviliščih vendarle ustavila.

Objavljeno
06. september 2013 18.51
jpo*Terme Radenci
A. S., Gospodarstvo
A. S., Gospodarstvo

Celje - Šele avgustovska vročina je na obraze turističnih delavcev v slovenskih zdraviliščih prinesla tudi nekaj smehljajev. Prvič letos se obisk domačih in tujih turistov v primerjavi z lanskim mesecem ni zmanjšal. Prenočitev pa je še vedno manj. Pogled na osemmesečno statistiko pa je še naprej hladnejši. Neizprosna statistika govori o 3,3 odstotka manj gostih in za 4,8 odstotka manj prenočitvah.

Po precejšnjem upadu v šestmesečju je bilo avgusta za slaba dva odstotka več domačih gostov in praktično enako tujih gostov kot avgusta lani, triodstotni zaostanek pri prenočitvah pa je posledica izpada gostov iz Italije (- 13 odstotkov), Hrvaške (- 9 odstotkov) in Nemčije (- 6 odstotkov), ki so po številu najmočnejši. Opazen je tudi kar za 14 odstotkov slabši rezultat pri prenočitvah ruskih gostov, vendar bo letos manj skupin ustvarilo enak obseg posla, napovedujejo v Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč (SSNZ).

Na pozitivni, cvetoči strani so gostje iz Belgije (+ 51 odstotkov prenočitev), Poljske (+ 35 odstotkov), Izraela ( + 25 odstotkov), Ukrajine (+ 16 odstotkov) in Češke (+ 11 odstotkov): priložnosti je treba iskati tudi izven najbližjih in tradicionalnih trgov. Kljub temu, da so številke iz teh držav še vedno relativno nizke, pa dobra perspektiva nedvomno ostaja, menijo v SSNZ. Še dobro, ugotavlja direktor SSNZ Iztok Altbauer, da ob vseh težavah, ki spremljajo tuje avtobusne prevoznike, ostajajo avstrijski gostje najbolj zvesti in stalni, s celo dvoodstotno rastjo pri prihodih in enim odstotkom pri prenočitvah in so dosegli absolutno najvišje število ustvarjenih tujih prenočitev (181.300).

V osemmesečni statistiki se upad pozna tudi na zunajpenzionski porabi, kar zna imeti še dodatne negativne finančne učinke. »Nedvomno ima Slovenija kot destinacija tukaj še veliko težav s prepoznavnostjo in se lanskoletna odločitev za prepolovitev proračuna in ukinitev nacionalne turistične organizacije še kako pozna. Spoznanje sedanje vlade, da je bila to napaka in napoved, da bomo s prihodnjim letom ponovno dobili samostojno STO - organizacijo za promocijo turizma, vsekakor lahko opogumlja, izgubljeno leto in neinvestiranje v prepoznavnost pa nas bosta zanesljivo tepla še mnogo dlje, kot smo jih s takšno nonšalanco sprejeli,« napoveduje Iztok Altbauer. Po koncu Eurobasketa sledi »borba za vsakega gosta in želja, da bi indijansko poletje trajalo vsaj do Miklavža«.