Slovenia Broadband poslala predloge glede prevzema Pro Plusa

AVK pa vse zaintresirane vabi, da ji do petka posredujejo mnenje glede korektivnih ukrepov.

Objavljeno
20. marec 2018 16.03
Posodobljeno
20. marec 2018 16.03
Pop TV A kanal
Ba. Pa., STA
Ba. Pa., STA

Ljubljana – AVK je v okviru postopka presoje prevzema Pro Plusa od družbe Slovenia Broadband prejela predlog korektivnih ukrepov. Teh je več, nanašajo se na ohranitev ločene korporacijske strukture, prodajo TV-programov Orlando Kids in OK Bambino, oglaševanje in dostop do televizijskih kanalov Pro Plusa. AVK mnenje deležnikov na trgu pričakuje do petka.

Družba Slovenia Broadband, ki prevzema Pro Plus, med drugim predlaga, da za pet let obdrži Pro Plus kot podjetje, ločeno od kateregakoli povezanega podjetja, ki je operater, vključno s Telemachom. Pro Plus bi za ta čas vodil od operaterja ločeno poslovodsko in uredniško politiko. Slovenia Broadband tako Pro Plusa pet let ne bi mogel pripojiti h kakšnemu od narejenih povezanih podjetij, izhaja iz torkove objave na spletni strani Javne agencije RS za varstvo konkurence (AVK).

Odsvojitev otroških TV-programov

Slovenia Broadband se bo moral v luči ohranitve učinkovite konkurence na trgu zavezati tudi k odsvojitvi otroških TV-programov Orlando Kids in OK Bambino (pred kratkim preimenovan v Pikaboo) v roku šestih mesecev po pogojih, kot jih bo odobril AVK. Da bo Slovenia Broadband to res izpeljal, bo moral v treh mesecih poiskati kupca. Pogodbo bo presojal AVK.

Na področju oglaševanja bo moral Slovenia Broadband poskrbeti, da bo povezano podjetje, ki se ukvarja s trženjem oglaševanja na TV-kanalih Pro Plusa, med drugim odnose s kupci oglaševanja vedno urejalo v pisni obliki in da kupcem oglaševanja na TV-kanalih Pro Plusa ne bo naložena obveznost ekskluzivnega sodelovanja in se bodo lahko prosto pogajali glede posameznega TV-kanala, programa na tem kanalu in/ali časovnega termina, v katerem hočejo oglaševati.

Slovenia Broadband med drugim ne bo smel namenoma storiti ničesar, kar bi lahko zmanjšalo kakovost signala in vsebin na TV-kanalih Pro Plusa. »KakovostTV–kanalov Pro Plus je treba ocenjevati v luči razvoja trga in v kombinaciji z naslednjimi kazalniki: delež gledanosti, doseg in prihodki iz oglaševanja,« so pojasnili v družbi.

Agencija bo opravila tržni preizkus predloženih ukrepov. Tako vse zainteresirane udeležence na veleprodajnem trgu dobave TV-programov, maloprodajnem trgu dobave TV-programov in trgu TV-oglaševanja ter drugo zainteresirano javnost naproša, da najkasneje do petka, 23. marca, posredujejo mnenje o predlaganih korektivnih ukrepih.

Elta: rok za presojo obsežnih ukrepov je prekratek

Na objavo AVK so se odzvali v telekomunikacijskem operaterju Elta. Ocenili so, da je predlog korektivnih ukrepov »kvalitativno vprašljiv in kvantitativno obsežen«, ter opozorili, da je rok za posredovanje mnenja AVK le tri dni. »Odveč je poudarjati, da je tako kratek rok moč razumeti kot obstruiranje prizadevanj, da se prepreči izkrivljanja tržišča ter tudi ostalih potencialnih nevarnosti predmetne koncentracije,« so zapisali v torkovem sporočilu.

Celoten seznam korektivnih ukrepov je dostopen na spletni povezavi.