Avstrijci nadaljujejo sodno bitko za stečaj Bie Separations

Bia Separations ostaja v prisilni poravnavi, saj ji avstrijski lastnik še naprej grozi s stečajem.

Objavljeno
23. marec 2018 16.21
suhadolnik bia separations
Nejc Gole
Nejc Gole

Ljubljana – Bia Separations ostaja v prisilni poravnavi, saj ji avstrijski lastnik še naprej grozi s stečajem. Bia Separations GmbH je namreč vložil pritožbo na odločitev okrožnega sodišča, ki je avstrijski predlog stečaja zavrnilo.

Bia Separations GmbH, ki je tudi upnik slovenskega podjetja, je pritožbo vložil zaradi domnevnih postopkovnih napak. Očita namreč bistvene kršitve določb pravdnega postopka, zmotne in nepopolne ugotovitve dejanskega stanja ter napačno uporabo materialnega prava.

Okrožno sodišče v Novi Gorici je prejšnji mesec zavrnilo zahtevo Bia Separations GmbH za stečaj ajdovskega podjetja, ki izdeluje tehnologijo za proizvajalce zdravil. Sodna izvedenka je namreč ugotovila, da obstaja več kot 50-odstotna verjetnost, da bo družba postala dolgoročno plačilno sposobna. To Arogapomeni, da izpolnjuje pogoje za končanje prisilne poravnave. Vendar pa zdaj Avstrijci zatrjujejo, da je izvedensko mnenje pomanjkljivo in dvomijo v njegovo pravilnost.

Višje sodišče bo že drugič odločalo o prisilni poravnavi Bie Separations. Prvostopenjsko sodišče je namreč enkrat že zavrnilo ugovor Bia Separations GmbH, vendar so ti v pritožbi na višjem sodišču dosegli, da je to zadevo vrnilo prvostopenjskemu v nov postopek.

Avstrijska družba kljub odličnim poslovnim rezultatom Bie Separations »že prav patetično zahteva stečaj dolžnika po principu cilj posvečuje sredstva«, so v družbi Bia Separations zapisali v zadnjem rednem poročilu. »Zaradi svoje arogance, nedela in nesposobnosti je zastopnik ''upnika'' zapravil že vsa sredstva avstrijske družbe, ki je tudi v stečaju, tako da za poplačilo njihovih upnikov ne bo ostal niti evro. Namera, da isto povzroči tudi upnikom Bie Separations pa mu, kljub podkupovanju, izsiljevanju in manipulaciji ne bo uspelo,« so še zapisali. Po mnenju prokurista Bie Separations Mateja Pence želijo nekateri upniki avstrijskega podjetja prevzeti slovensko podjetje.

Poslovanje bolje od načrtov

Bia Separations zaradi pritožb Avstrijcev ne more končati postopka prisilne poravnave, čeprav so upniki tej dali 94-odstotno podporo. V prisilni poravnavi posluje bolje od načrtov. Družba je lani ustvarila 4,5 milijona evrov prihodkov, kar je dobrega pol milijona evrov več od predvidenega v načrtu finančnega prestrukturiranja, čisti dobiček pa je znašal 752.991 evrov, medtem ko je načrt predvideval 36.116 evrov.

S končanjem prisilne poravnave bi upniki začeli dobivati povračila svojega denarja, saj ima Bia Separations na fiduciarnem računu že eno leto 925.000 evrov dokapitalizacije, upniki pa so pripravljeni v kapital pretvoriti 1,3 milijona evrov terjatev. Zaradi insolvenčnega postopka Bia Separations na mesec izgubi za 100.000 evrov posla, onemogočeno jim je tudi pridobivanje evropskih sredstev.

Na avstrijskem stečajnem sodišču o pripora z migranti

Ker je Bia Separations GmbH v stečaju, so sodni postopki tekli tudi pred avstrijskim sodiščem. Pred dvema letoma je pred deželnim sodiščem v Železnem (Eisenstadtu) pričal tudi direktor Bie Separations Aleš Štrancar, in sicer o premoženju Bie Separations GmbH in svojem premoženju. Stečajni upravitelj je Štrancarju očital, da izvedencu ni podal dovolj obsežnih odgovorov, Štrancar pa je odgovoril, da je izpolnil dolžnost sodelovanja. Sodnica je Štrancarja poučila, da je v skladu z avstrijsko stečajno zakonodajo dolžan brezplačno sodelovati.

»Obstaja tudi možnost izdaje pripornega naloga s strani stečajnega sodišča, da bi v okviru uklonilnega ukrepa pridobilo želene odgovore. Sodnica je direktorja tudi obvestila, da se sklepi o pridržanju, ki jih sprejme deželno sodišče v Železnem, izvajajo v domu za azilante,« navaja zapisnik sodišča.