Avstrijci rešujejo Almont

Avstrijski Alu holding iz Lipnice bo do konca novembra poskrbel za dokapitalizacijo v višini najmanj 500.000 evrov.

Objavljeno
27. oktober 2011 17.28
Posodobljeno
27. oktober 2011 17.28
Danilo Utenkar, Slovenska Bistrica
Danilo Utenkar, Slovenska Bistrica

Slovenska Bistrica – Andreja Kurež, direktorica bistriške družbe Almont, ki se je zaradi slovenskega propada gradbeništva znašla v prisilni poravnavi, je danes povedala, da bo avstrijski Alu holding iz Lipnice do konca novembra poskrbel za dokapitalizacijo v višini najmanj 500.000 evrov. To pomeni, da se Almont, ki je največje slovensko podjetje na področju izdelave pročelij in aluminijskih konstrukcij, lahko izkoplje iz težav in reši tudi stečaja.

Lipniški Alu holding je del večje avstrijske skupine Alumero, ki ima podjetja v Avstriji, Nemčiji, na Poljskem in Nizozemskem. Andreja Kurež in prokurist Boris Šlamberger sta povedala, da se z Avstrijci dogovarjajo že dolgo, dokapitalizacijski delež pa pomeni, da bo Alu holding postal edini lastnik Almonta, ki mora v štirih letih upnikom poplačati tudi osem milijonov evrov dolgov.

V Sloveniji ni zanimanja za dokapitalizacijo podjetja, čeprav teoretično obstaja možnost, da se pojavi še kak kandidat. Zagotovo to ne bo aluminijski velikan Impol, kar je povedal predsednik njegove uprave Jernej Čokl. Kureževa bo danes sodišču poslala predlog o dokapitalizaciji, povedala pa je še, da je bil pred dvema dnevoma uveden stečaj Almontove hčerinske družbe PVC, ki je sodila med invalidska podjetja. Na zavod za zaposlovanje se bo prijavilo 22 delavcev, povejmo pa še, da je v stečaju tudi druga Almontova hčerinska družba Montaža, v kateri so brez dela ostali štirje zaposleni.