Avstrijci uradno v boju za nakup Heliosa

Ring International Holding je včeraj podpisal sporazum o nerazkrivanju podatkov in uradno vstopil v postopek prodaje Heliosa.

Objavljeno
03. oktober 2012 16.43
Posodobljeno
03. oktober 2012 16.45
HELIOS
Vanja Tekavec, gospodarstvo
Vanja Tekavec, gospodarstvo

Ljubljana – Avstrijski Ring Holding International (RHI) je z včerajšnjim podpisom sporazuma o nerazkrivanju podatkov tudi uradno vstopil v igro za nakup večinskega deleža (73-odstotka) domžalskega Heliosa.

Avstrijski holding Ring International ali kratko RHI ima sedež na Dunaju in je v Sloveniji znan predvsem zato, ker je od leta 2008 stoodstotni lastnik slovenskega proizvajalca pisarniškega materiala Niko Železniki. Druga glavna veja potencialnega avstrijskega prevzemnika so premazi.

V nedavnem pogovoru za Delo je poudaril predsednik NS RHI Ralph Martens, Helios ni zanimiva prevzemna tarča le zaradi morebitnih sinergij pri premazih, temveč že zaradi svoje geografske razpršenosti. Domžalski premaznik je močan igralec v Rusiji, Ukrajini, Bolgariji, Romuniji in bi potencialnemu prevzemniku odprl veliko vrat, nove trge ter obratno, razmišljajo v RHI. V Rusiji in Ukrajini ima Helios dve tovarni za proizvodnjo večinoma industrjskih premazov, za ruski avtomobilski trg pa proizvaja mešana ameriško-slovenska družba PPG-Helios, ki ima sedež na Količevem. »RIH želi doseči, da postane Helios vodilna družba v njegovi diviziji za premaze in s tem v prihodnji združeni entiteti,« so sporočili iz RHI.

RHI kot skupina ima tovarne v Avstriji, Italiji in Nemčiji ter na Češkem. Merjeno po ustvarjenih prihodkih je domžalski Helios sicer precej od potencialnega avstrijskega prevzemnika, ki je konec leta zaposloval približno 1400 ljudi in ustvaril dobrih 212,4 milijona evrov prihodkov. Skupina Helios z nekaj več kot 2500 zaposlenimi je leta 2011 ustvarila 337 milijonov evrov prihodkov. Po ustvarjenih prihodkih je premazna divizija RHI težka približno tretjino teže Heliosa.

Konzorcij prodajalcev Heliosa vodi NLB, svetuje jim francoska svetovalna družba BNP Paribas, svojega svetovalca je najela tudi uprava Heliosa.

V prodajnem konzorciju je združilo svoje moči približno 73 odstotkov lastniškega kapitala. To so povečini banke, ki nad delnicami Heliosa bedijo kot zastavne upnice holdinga Zvon Ena v stečaju. Skupina Helios je v prvih šestih mesecih letos dosegla 175,7 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je na ravni lanskega enakega obdobja.