Avtomatizacija za prihranke, varnost in udobje

Upravljanje energije: Z avtomatizacijo industrije, domov in elektroenergetike do trajnostnih ciljev.

Objavljeno
20. november 2015 18.27
Špela Kuralt
Špela Kuralt
»Danes ideja, jutri rešitev, je veljalo včasih. Danes pravimo dopoldne ideja, popoldne rešitev. S tako hitrostjo se razvija avtomatizacija,« razlaga direktor slovenske podružnice multinacionalke Schneider Electric Srečko Bezjak. Avtomatizacija procesov je v industriji privlačna in tako rekoč nujna zaradi prihrankov in varnosti, doma pa nas najbolj prepriča udobje.

Avtomatizacija upravljanja energije se je v industriji začela že pred več kot 40 leti. Najbolj konservativni pri avtomatizaciji so bili elektrodistributerji, razlaga Bezjak: »Gre za eno osnovnih dejavnosti tega sveta, ki mora biti zanesljiva. V zadnjih desetih letih avtomatizacija s pametnimi omrežji vendarle prodira tudi na to področje. Ampak dokler ne bodo avtomatizirane celotne regije in širše, pametna omrežja ne bodo imela učinka, ki ga pričakujemo.«

Ker naj bi se poraba energije do leta 2050 dvakrat povečala, hkrati pa moramo do takrat dvakrat zmanjšati emisije CO2 , moramo za dosego tega cilja povečati učinkovitost pravzaprav za štirikrat. To je mogoče doseči le z učinkovito porabo energije in pametnim prenosom energije. »Ko se energija pretaka po daljnovodu, so vedno navzoče izgube. Cilj je lokalno proizvedeno energijo potrošiti čim bliže izvoru in s tem čim bolj skrajšati transportne poti. To je popolnoma nova paradigma upravljanja in avtomatiziranja teh omrežij,« razlaga Uroš Merljak iz Schneider Electric.

Avtomatizacija pomeni tudi številne meritve in nenehen nadzor nad vsemi procesi. Z avtomatizacijo omrežja sistem sam prepozna napake. Sekcijo, kjer je težava, osami, zato le-ta ostane brez napajanja do odprave napake. Hkrati pa v trenutku dispečer dobi informacijo, kje je napaka. »Ekipa tako ne izgublja časa, ampak je takoj napotena na mesto okvare in tudi ve, kaj se je zgodilo, zato ima s seboj že ves potreben material. S tem se zelo skrajša čas odprave napak,« pove Bezjak.

Avtomatizacija za prihranek

Industrija se za avtomatizacijo odloča predvsem zaradi prihrankov. Ti so lahko zelo veliki, hkrati pa se s tem podaljša življenjska doba opreme. »Primer ventilacije. Ta je lahko nenehno v zagonu, lahko pa jo nadzorovano reguliramo po potrebi. Avtomatizacija s frekvenčnimi krmilniki lahko privede do 30 in več odstotkov prihranka pri energiji. Nakup takšne opreme pomeni samo dva odstotka vrednosti celotnega stroška uporabe v času življenjske dobe ventilacije,« pove Merljak.

Schneider Electric je s svojimi rešitvami do prihrankov privedel že kar nekaj velikih slovenskih podjetij. Ta so zelo odzivna, rezultati pa pozitivni, razlaga Bezjak: »Imeli smo primer, da se je naložba v vrednosti 200.000 evrov na enem samem stroju povrnila že v enajstih mesecih! Zdaj v Sloveniji tudi že obstajajo podjetja, ki ponujajo nekakšen finančni inženiring v smislu prevzema investicije, ki jo uporabnik odplačuje skozi prihranke energije v pogodbi določenem času.«

Dela bo še dovolj

V industriji in določenih javnih zavodih, kot so bolnišnice, je avtomatizacija pomembna tudi zaradi varnosti. »Sistemi za neprekinjeno napajanje, recimo, zagotavljajo ob izpadu električne energije normalno, nemoteno delovanje naprav. Hkrati pa vključujejo prenapetostne zaščite, ki ob nenadnih izpadih in motnjah preprečujejo celo uničenje naprav,« pove Merljak.

Schneider Electric je s svojo elektroenergetsko opremo in rešitvami prisoten tudi v nekaj slovenskih bolnišnicah, pojasni Bezjak: »Na energetskem delu so nekatere bolnišnice še v srednjem veku. Postroji so stari 40 let in več. Te opreme ni mogoče posodobiti, zato jo moramo zamenjati.«

Pritisk na en gumb

Avtomatizacija pomeni nekaj drugega za vrati doma. Ko vstopiš v stanovanje, lahko s pritiskom na eno stikalo prižgeš luči, radio in dvigneš temperaturo. Ali s pametnim telefonom prižgeš gretje v vikendu, kamor se odpravljaš. »V tako imenovanem internetu stvari (IoT) je Schneider Electric v samem vrhu. Z izdelki pri avtomatizaciji so naprave povezljive in dostopne na daljavo. To pomeni, da v vsakem trenutku lahko pogledam, ali pralni stroj deluje, in da ga po potrebi lahko tudi ustavim,« pove Merljak. S tem nadzorujemo in spremljamo porabo energije, čeprav je morda v domu bolj pomembna želja po zagotavljanju udobja, sklene Merljak.