Avtotehna v prisilno poravnavo

Za upravitelja je sodišče imenovalo Marka Zamana, upniki imajo za prijavo terjatev čas do 20. oktobra.

Objavljeno
19. september 2014 16.16
bsa/Ljubljana
Je. G., Delo.si, STA
Je. G., Delo.si, STA
Ljubljana − Okrožno sodišče v Ljubljani je nad družbo Avtotehna začelo postopek prisilne poravnave. Upniki lahko svoje terjatve prijavijo do 20. oktobra. Za upravitelja je sodišče imenovalo Marka Zamana, je razvidno iz današnje objave na Ajpesu.

Predlog za uvedbo postopka je kot upnica podala Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB). To so v družbi naznanili v četrtek in navedli, da vsota njihovih finančnih terjatev trenutno znaša 58 odstotkov finančnih obveznosti Avtotehne. Predlog so vložili z namenom izboljšanja sistema korporativnega upravljanja in razrešitve nevzdržne strukture financiranja na ravni krovne družbe, so dodali.

Na Ajpesu je objavljeno tudi revizorjevo poročilo, v katerem družba Constantia potrjuje, da je skupni znesek finančnih terjatev DUTB do Avtotehne konec lanskega leta znašal 26,27 milijona evrov, kar predstavlja 30,08 odstotka vseh finančnih obveznosti Avtotehne, ki jih je bilo za 87,32 milijona evrov.

Vodstvo Avtotehne je ukrep DUTB sprejelo s presenečenjem, saj so, kot so pojasnili v četrtek, DUTB julija posredovali okvirni predlog ukrepov novega medbančnega dogovora zunaj insolvenčnih postopkov, podprt z ugotovitvami neodvisnega poslovnega pregleda. Dodali so, da v smeri novega medbančnega dogovora z DUTB niso imeli pogovorov, piše STA.

Dnevnik danes piše, da je DUTB v dogovoru z nekaterimi drugimi bankami upnicami odstopil od dogovora o finančnem prestrukturiranju. Prek prisilne poravnave namerava prevzeti nadzor nad družbo in razlastiti lastnike. Gre za menedžerje družbe s predsednikom upravnega odbora Jordanom Kocjančičem na čelu in za velenjskega poslovneža Tomaža Ročnika. DUTB ima skupaj s prevzetimi terjatvami Probanke in Abanke Vipe po virih časnika dovolj glasov, da sama potrdi postopek.

DUTB bi s pretvorbo dela posojil v kapital Avtotehne izboljšala njen finančni položaj, s tem pa dobila tudi potreben čas za nadzorovano prodajo premoženja. V okviru postopka prisilne poravnave naj bi se banke dogovorile tudi za dolgoročno reprogramiranje posojil hčerinskih podjetij Avtotehne, med drugim proizvajalcu umetnih brusov Swatycomet, za katerega lani niso mogli najti ustreznega kupca.

Odgovor iz Swatycometa


Na pisanje časnika Dnevnik so se danes odzvali tudi v Swatycometu, in pojasnili, da 12,5 milijona evrov finančnih obveznosti, o katerih piše Dnevnik, izhaja iz objavljenega letnega poročila za leto 2013 in pomeni stanje na dan 31. 12. 2013. »Pri tem pa Dnevnik ni navedel, do koga so te finančne obveznosti nastale,« pravijo in dodajajo, da so kratkoročne finančne obveznosti krediti, ki jih ima podjetje do bank in lastnika – Avtotehne. Na dan 31. 8. 2014 znašajo kratkoročne finančne obveznosti podjetja 12,47 milijone evrov. Znotraj kratkoročnih obveznosti je samo del – 6,4 milijonov obveznost do bank, preostanek v višini 5,97 milijonov pa obveznost do Avtotehne: »Ta nam je namreč v preteklosti izplačan dobiček istočasno posodila nazaj v obliki kredita za potrebe investicij.

»Podjetje bankam redno plačujemo vse obveznosti, tako obresti, kot tudi glavnice kreditov. Še več, banke so prepoznale dobro poslovanje podjetja in naš razvojni potencial in nam v maju leto 2014 odobrile dva nova kredita namenjena financiranju rasti obsega poslovanja in investicijam,« so zapisali.

Skupna vrednost vseh kreditov, tako dolgoročnih kot kratkoročnih, Swatycometa znaša 15,8 milijonov evrov, kar ob siceršnjem dobrem poslovanju podjetja pomeni, da lahko vse kredite vrnejo že v 2 letih.

Kot so še sporočili iz Swatycometa, je namen prisilne poravnave njihove obvladujoče družbe Avtotehne, vzpostavitev učinkovitega korporativnega upravljanja in ustrezne strukture financiranja podjetja. V okviru prestrukturiranja Avtotehne nameravajo banke upnice izvesti tudi lastniško prestrukturiranje, kar pomeni spremenjeno lastniško strukturo krovnega podjetja Avtotehna.

Banke upnice Avtotehne ob tem podpirajo poslovanje in zaupajo vodstvu družbe Swatycomet, so zapisali in dodali, da verjamejo, da se lahko ob novih lastnikih podjetja Avtotehna in še bolj dinamični finančni podpori razvojnih načrtov še nadgradi poslovanje družbe Swatycomet.