Balažič odhaja iz Mercatorja

V Zagrebu bo s položaja predsednika uprave Mercatorja predvidoma odstopil Toni Balažič.

Objavljeno
04. april 2017 21.25
vidic balažič
Novica Mihajlović
Novica Mihajlović

Ljubljana – Danes bo na sedežu Agrokorja v Zagrebu izredna seja nadzornega sveta Mercatorja, ki je v lasti prezadolženega Agrokorja. Predvidoma bo na tej seji odstopil predsednik uprave Mercatorja Toni Balažič, mladi menedžer, ki je pred prihodom za krmilo Mercatorja v letu 2012 vodil še Fructal in Žito.

Balažič je vodil zahtevna pogajanja s številnimi bankami upnicami Mercatorja in skupaj s članom uprave za finance Dragom Kavškom (ta je Mercator zapustil konec lanskega leta) sklenil sporazum, ki je Mercator vsaj za silo do zdaj uspel obvarovati pred težavami Agrokorja in finančnim izčrpavanjem. Danes nam ga za komentar sicer ni uspelo priklicati, vendar je njegov odstop v sredo zelo verjeten. Po naših informacijah iz Mercatorja odhaja na lastno pobudo.

Čeprav dobavitelji Mercatorja prav zaradi prej omenjenega sporazuma z upniki še niso občutili nikakršnih sprememb v povezavi s težavami Agrokorja, je neizogibno, da bodo te prej ali slej udarile še na pleča Mercatorja in njegovih dobaviteljev. Poznavalci zato ocenjujejo, da je Balažičev umik glede na čas odločitve zanj umik v sili.

Ko pride Alvarez, 
vsi poslušajo

Bolj kot danes Balažiča pa je Zagreb včeraj pričakoval Antonia Alvareza III. Mož s 25-letnimi izkušnjami s prestrukturiranjem nasedlih podjetij je od vodilnih upnikov pred kratkim dobil nalogo, da prevzame vodenje prestrukturiranja nasedlega hrvaškega velikana Agrokorja.

»Ne sodelujem z nobenim od deležnikov. Moja ključna vloga je pomoč različnim skupinam, da zaščitijo delovna mesta in ohranijo odnose z dobavitelji,« je dejal Alvarez in poudaril, da je pred njim in njegovo ekipo težka naloga, uspeh pa je negotov.

Na vprašanje, ali bodo odpuščali, je odgovoril: »Ničesar vam ne morem obljubiti. Ali bomo morali odpuščati zaposlene? Prezgodaj je, da bi na to odgovoril. Na dveh mojih prejšnjih projektih nam tega ni bilo treba. Lahko obljubim le, da bomo dali vse od sebe.« Alvarezova prva naloga bo povrniti zaupanje dobaviteljev in zagotoviti stabilnost podjetja, da bi lahko začeli izvajati program prestrukturiranja.

Kaj je v pogovoru za Svet kapitala o težavah Agrokorja nedavno povedal Toni Balažič, si lahko preberete TUKAJ.