Banka Koper bo prodala delnice Gorenjske banke

Majhna verjetnost za unovčitev majhnega paketa bančnih delnic.

Objavljeno
28. avgust 2013 17.58
suligoj/Banka Koper
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper

Koper - Banka Koper je danes objavila, da bo 9. septembra izpeljala javno dražbo, na kateri naj bi prodala 3000 delnic Gorenjske banke. »Te delnice so zastavljene za prejeto posojilo od neke gospodarske družbe, ki pa je ne moremo razkriti. Ne moremo razkriti niti tega, kako visoko posojilo smo tej družbi odobrili za prejete zastavljene delnice,« nam je odgovoril Igor Radovič, ki je v Banki Koper zadolžen za stike z javnostmi.

Začetna izklicna cena za celoten paket delnic bo znašala 2,589 milijona evrov, zainteresirani pa morajo vsaj dva dneva prej vplačati 10.000 evrov varščine.

V lastniškem kapitalu Gorenjske banke je 331.416 delnic, ki ne kotirajo na borzi. To pomeni, da omenjeni paket predstavlja manj kot en odstotek vsega lastniškega kapitala. Največji lastnik Gorenjske banke je Sava, d. d., ki premore 48,8 odstotka upravljalskega kapitala, Nova KBM ima 4,9, Zavarovalnica Triglav 4,4, Erste Group 3,3, Iskratel 2,5 odstotka upravljalskega kapitala, itd.

Iz lastniške strukture in iz položaja na slovenskem bančnem trgu je jasno, da ima Banka Koper minimalne možnosti za unovčitev zastavljenega paketa delnic. Za svojo neunovčeno terjatev je Banka Koper že opravila ustrezne slabitve. Če s prodajo delnic ne bo uspela tokrat, bo prodajo ponovila. In če bo še tedaj neuspešna, bo lahko delež spremenila v svoje premoženje (kot kapitalsko naložbo) in bo njegova unovčitev prišla na vrsto nekoč, ko bo prišlo do takšne ali drugačne konsolidacije konkretno Gorenjske banke ali bančnega sistema v Sloveniji.