Bisnode v sodelovanje z Dun & Bradstreet

Podpora izvoznikom bo globalna, storitve bodo dostopne junija.

Objavljeno
13. oktober 2015 18.49
Milka Bizovičar, gospodarstvo
Milka Bizovičar, gospodarstvo

Slovenska analitsko bonitetna družba Bisnode, ki posluje še na sedmih drugih trgih nekdanje Jugoslavije ter v Albaniji in tako tvori Bisnode Južni trgi, je postala - tako kot že prej Bisnode na preostalih 11 trgih po Evropi - strateška partnerica družbe Dun & Bradstreet (D&B), ki ima največjo globalno podatkovno bazo o podjetjih.

Kot je povedala Maria Anselmi, generalna direktorica Bisnode Južni trgi, bodo zdaj lahko globalno naravnanim izvoznim podjetjem v tem delu Evrope ponudili večjo podporo. Ob tem je izpostavila pomen teh podjetij za slovensko gospodarstvo, ki je lani zraslo za tri odstotke, k temu pa so izvozniki prispevali tri četrtine. V skupini podjetij, ki so ustvarila več kot 100.000 evrov prihodkov jih je raslo 45.000, med njimi jih je bilo 11.500 z nadpovprečno rastjo. Samo ta podjetja so ustvarila 40 odstotkov ustvarjenega izvoza v Sloveniji.

»Podjetjem, ki so izvozno usmerjena ali imajo mednarodno nabavno verigo, bomo lahko ponudili globalne bonitetne, prodajne, marketinške, nabavne in tako imenovane compliance rešitve,« je dejala Maria Anselmi. Strankam bodo ponudili še dodatne rešitve in analize, in to za praktično vse države sveta, ne le za podjetja in trge, kjer so prisotni tudi sami - torej za Slovenijo, Hrvaško, Srbijo, Bosno in Hercegovino, Makedonijo, Črno Goro, Kosovo in Albanijo.

Zaposlovali bodo

Poslovni subjekti, ki bodo uporabljali njihove storitve, si bodo lahko pri odločanju o novih poslovnih partnerstvih, kupcih in dobaviteljih pomagala s finančnimi ocenami in tveganji teh podjetij, podatki o njihovi boniteti in poslovanju, tudi o tveganjih v povezavi s prevarami ter informacijami o lastništvu vse do izvora kapitala, torej do zadnjega lastnika v verigi.

Tako imenovana pajčevina bo verjetno na voljo že v prvem četrtletju letošnjega leta za podjetja na trgih v naši regiji, platforma D&B pa bo dostopna od junija prihodnje leto, je pojasnila Maria Anselmi, ki napoveduje, da bo rezultat sodelovanja z D&B tudi nekaj novih delovnih mest - na južnih trgih zdaj zaposlujejo okrog 200 ljudi.

240 milijonov podatkov o podjetjih v 214 državah

Podjetje D&B, enako kot Bisnode, posluje v segmentu poslovnih informacij, in kot je poudaril njegov predstavnik Claus Hornshøj, njihova baza zajema več kot 240 milijonov podatkov o poslovnih subjektih iz več kot 30.000 virov v 214 državah, vsak dan se v njej posodobi pet milijonov podatkov. »Globalnost sama po sebi ne zagotavlja, da si najboljši. Kakovostne podatke v bazi lahko zagotovijo samo lokalni partnerji. To je ena od poti, s katero lahko nadaljujemo načrtovano rast,« je pojasnil Hornshøj prednost, ki jo bo njihovo podjetje pridobilo z novim partnerstvom.

Skupina Bisnode in D&B sta prvo partnersko pogodbo podpisala že leta 2002, zdaj pa je Bisnode njen največji partner. »Zagotavljamo kakovostne lokalne informacije in imamo dostop do produktov D&B ter do mednarodnih podatkov v njihovih bazah. Ne glede na to, ali želi poslovni partner povečati prodajo, zmanjšati tveganje, optimizirati nabavno verigo ali preveriti compliance, skupaj vedno zagotovimo dodano vrednost,« pravi Martin Coufal, regionalni direktor Bisnode Centralna Evropa.

Konec sodelovanja z Bonitetno hišo I

Storitve Dun & Bradstreet sicer na naš trg ne prihajajo šele s sklenitvijo pogodbe z Bisnode. Do zdaj so namreč sodelovali z Bonitetno hišo I. Kot je povedala direktorica tega podjetja, Breda Jerič, bo do poteka sodelovanja z D&B servisiranje uporabnikov potekalo nemoteno. »Potem pa se bomo potrudili, da bi prehod na novega partnerja potekal za naše stranke čim bolj neopazno,« je dejala Jeričeva.