Blackberry bo ukinil 40 odstotkov delovnih mest

Ker je preteklo poslovno leto končal globoko v rdečih številkah, je napovedal ukinitev 4500 delovnih mest.

Objavljeno
22. september 2013 18.47
BlackBerry Layoffs
R. D., Delo.si, STA
R. D., Delo.si, STA
New York - Kriza pri pionirju pametnih telefonov Blackberry se dramatično zaostruje. Potem ko je kanadski proizvajalec preteklo poslovno leto končal globoko v rdečih številkah, je napovedal ukinitev 4500 delovnih mest, kar je približno 40 odstotkov vseh. Četrtletna izguba znaša skoraj eno milijardo dolarjev.

Vzrok za tako visoko izgubo so predvsem visoki odpisi na račun neprodanih telefonov z zaslonom na dotik Z10, ki bi pravzaprav morali podjetju utreti pot na bolje, je poročala nemška tiskovna agencija dpa. Potem ko je Blackberry že lani odpustil 5000 zaposlenih, jih bo po ukinitvi dodatnih 4500 delovnih mest ostalo le še približno 7000.

Prvi mož kanadskega koncerna, Nemec Thorsten Heins želi do spomladi prepoloviti operativne stroške. V ta namen so poleg zmanjševanja stroškov dela predvideni prihranki tudi na drugih področjih: paleto modelov telefonskih aparatov naj bi tako zmanjšali s šest na štiri. Po novem se bodo osredotočili na poslovne uporabnike.

»Težke, a potrebne spremembe« so odziv na tržni položaj podjetja in naj bi Blackberry približale dobičkonosnemu poslovanju, je v petek pojasnil Heins. Ameriški mediji so že pred nekaj dnevi poročali, da utegnejo v podjetju odpustiti do 40 odstotkov zaposlenih.

Blackberry si je letos veliko obetal od prodaje pametnih telefonov z operacijskim sistemom Blackberry 10. Vendar pa se ti mobilniki prodajajo veliko slabše, kot so upali; v preteklem četrtletju je denimo Blacberry prodal le 3,7 milijona pametnih telefonov, pa še ti so bil večinoma opremljeni s starim operacijskim sistemom Blackberry 7. Za primerjavo: Samsung vsako četrtletje proda približno 70 milijonov aparatov.

Avgusta se je Blackberry sam ponudil naprodaj, več naj bi bilo znanega novembra. Številni analitiki pričakujejo, da ga bo doletela podobna usoda kot konkurenčni Nokio ali Motorolo. Finci so pred kratkim svojo proizvodnjo mobilnih telefonskih aparatov prodali Microsoftu, ameriška Motorola pa je od začetka leta 2012 v lasti Googla.