Blokirani Gradbinec Gip naprodaj

Različni scenariji za Primorjevo hčerinsko podjetje: od prisilne poravnave, stečaja do pripojitve.

Objavljeno
14. december 2011 08.10
Posodobljeno
14. december 2011 08.20
Marjana Hanc, Kranj
Marjana Hanc, Kranj

Kranj – Na Gorenjskem te dni močno odmeva informacija, da Primorje v okviru sanacijskega programa prodaja svoje hčerinsko podjetje Gradbinec Gip. Če prodaja ne bo uspela, bodo predlagali bodisi prisilno poravnavo bodisi stečaj, ena od možnosti pa je tudi pripojitev.

Včeraj smo zaman poskušali za komentar dobiti direktorja Darka Vidakovića, ki je družbo Gradbinec Gip z več kot 150 zaposlenimi začel voditi sredi decembra 2008. No, že avgusta lani je del njegovih pristojnosti prevzel prokurist, zdaj pa so se pojavile govorice, da mu je poteklo tudi pooblastilo za podpisovanje pogodb do pol milijona evrov. Sicer pa je Gradbinec Gip, ki velja za eno največjih gradbenih podjetij na Gorenjskem, lani ustvaril skoraj 830.000 evrov izgube, po drugi strani pa je imel na voljo 870.000 evrov prenesenega dobička.

Po dosegljivih podatih s spleta ima Gradbinec Gip od 5. oktobra letos blokirana oba transakcijska računa, o tem, da je podjetje insolventno, pa je pred 14 dnevi sindikalistom na sestanku potrdila tudi nova predsednica upravnega odbora Primorja Marjana Novak. Takrat je napovedala, da bo morala sprejeti določene ukrepe, ena od možnosti pa je menda tudi pripojitev Gradbinca Gip k Primorju.

Pristojna za stike z javnostjo Ivana Bratož je na vprašanja, ki smo jih postavili Vidakoviću, odgovorila, da je bil program sanacije Skupine Primorje bankam upnicam prejšnji teden poslan v obravnavo. »Hčerinske družbe v prihodnje čaka prodaja ali prestrukturiranje. Ker načrt sanacije še ni sprejet, podrobnosti v zvezi z odvisnimi družbami matične družbe Primorje, d. d., še niso znane. Vsekakor pa bo usoda posameznih hčerinskih družb, tudi družbe Gradbinec Gip, sledila skupnemu cilju: ohraniti čim več poslov in referenc Skupine Primorje ter čim več zaposlenih,« je sporočila Bratoževa.

Še v začetku letošnjega leta je bilo v Gradbincu Gip 150 zaposlenih, po metodah mehkega odpuščanja pa jih je na začetku novembra ostalo 105, smo izvedeli. Zaposleni še čakajo na preostanek oktobrske plače in regres, nekdanji zaposleni pa težko čakajo na odpravnino. Nežka Bozovičar, pravna zaupnica v Svetu Gorenjskih sindikatov, nam je povedala, da pravih informacij, kaj se pravzaprav dogaja v podjetju, v Kranju nimajo.

Gradbinec Gip sicer te dni dokončuje poslovni objekt v Šenčurju, obnavlja podružnično šolo v Dražgošah, dokončuje čistilno napravo Selca, v središču Kranja pa za trzinsko podjetje Elektroservisi gradi kompleks Dvorec Jelen s 67 stanovanji, medtem ko sam ne more prodati stanovanj v soseski Mala Jerebika s šestimi bloki ob nakupovalnem središču na Planini, ki so jih zgradili lani.