Bo do konca leta prodanih 12.000 lahkih gospodarskih vozil?

Lani se je prodaja povečala za 33 odstotkov, v treh mesecih letos pa že za 18 odstotkov.

Objavljeno
21. april 2017 18.53
Cveto Pavlin
Cveto Pavlin

Marca je bilo v Sloveniji prvič registriranih 1114 lahkih gospodarskih vozil, kar je 28,8 odstotka več kot marca lani, v prvih treh mesecih pa kar 2951 vozil oziroma 18 odstotkov več kot v istem času lani, kažejo podatki sekcije za osebna motorna vozila v Trgovinski zbornici Slovenije. Dobre napovedi so tudi do konca leta.

Na boljšo prodajo lahkih gospodarskih vozil vsekakor vplivajo boljše razmere v gospodarstvu in optimistične napovedi glede gospodarske rasti, pravijo trgovci, saj so kupci teh vozil namreč večinoma mala in srednja podjetja. Med kupci je veliko tudi samostojnih podjetnikov.

Največ prodajo VW, Ford in Renault

V prvih treh mesecih je največ, 645 kupcev, poiskalo Volkswagnova lahka gospodarska vozila. Močno se mu je približal Ford s 592 prodanimi vozili in skoraj desetodstotnim povečanjem tržnega delaža. Z velikim zaostankom je na tretjem mestu Renault, ki je v obravnavanem obdobju prodal 456 lahkih gospodarskih vozil. Tako Volkswagnu kot Renaultu se je v prvih treh mesecih tržni delež zmanjšal. Za pet oziroma za štiri odstotke.

Med posameznimi modeli lahkih gospodarskih vozil se je prejšnji mesec najbolje prodajal Fordov model transit custom, ki so jih prodali 132. Ta model je tudi na vrhu trimesečne prodajne lestvice s 376 prodanimi vozili. Na drugem mestu je VW caddy, ki so jih prodali 306, in na tretjem Renault master, za katerega se je odločilo 215 kupcev.

 


Noben drugi model ni bil prodan več kot 200 vozil. Še najbolj sta se tej številki približala Fiat ducato s 188 prodanimi vozili in VW transporter s 184. Samo še trije modeli so presegli sto prodanih vozil, in sicer renault trafic 156, peugeot boxer 130, citroen jumper 124 in dacia dokker 101.

Direktorica flot v Renaultovi regiji Adriatic Lidije Ruden Kostrevc pravi, da so v prvih treh mesecih prodali 566 lahkih gospodarskih vozil znamk Renault in Dacia ter dosegli 19-odstotni tržni delež, kar je na približno enaki ravni kot v istem času lani. »Letos smo izboljšali prodajo modela dacia dokker, ki so ga podjetja opazila kot vozilo z najboljšim razmerjem med uporabnostjo in ceno.«

Dobro poskrbljeno za servisiranje in vzdrževanje

Tudi proizvajalci lahkih gospodarskih vozil te nenehno posodabljajo in ponujajo nove ali prenovljene modele. V Oplu so pred kratkim svoje modele prenovili, tako da s tem zadovoljuje večino potreb strank, ki takšna vozila potrebujejo. »Letos načrtujemo predstavitev modela vivaro sport. Gre za novo različico furgona z dvojno kabino, ki smo ga pred kratkim predstavili tudi na 24. avtomobilskem salonu Slovenije v Ljubljani,« pravi Milica Kopanja, vodja odnosov z javnostmi v Oplu Slovenija.

Renault bo kupcem letos ponudil štirikolesni master 4X4 in trafic shuttle. Pri zadnjem gre za luksuzno različico modele trafic passenger. Renault s svojo mrežo predelovalcev skrbi tudi za redno osvežitev predelanih LGV renault in dacia.

 

Lanski trend velikega povečanja prodaje lahkih gospodarskih vozil se nadaljuje tudi letos. Marca je bila rast 28,8-odstotna.

Foto Opel

Dobro je poskrbljeno tudi za servisiranje in vzdrževanje lahkih gospodarskih vozil. Tako ima Renault za svoja vozila sedem centrov Renault PRO+, ki delajo v podaljšanem delovnem času, sprejemajo vozila do sedem ton nosilnosti, osnovna servisna popravila so mogoča brez predhodnega naročanja, na voljo so tudi nadomestna vozila. V Oplu imajo za člane myOpel posebne ugodnosti, poseben 4+ servisni program s popusti pa je namenjen za vozila, starejša od štirih let.


Tudi letos se obeta rekordna prodaja

Izboljšane gospodarske razmere in obetavne napovedi za letos in prihodnje leto napovedujejo dobro prodajo lahkih gospodarskih vozil tudi do konca leta in v prihodnje. Ob takem povečanju prodaje, kot je bila v prvem trimesečju, bi se lanska prodaja 9959 lahkih gospodarskih vozil konec leta približala številki 12.000, pri rasti, kakršna je bila lani (33-odstotna rast), bi presegla celo 13.000 vozil.