Bo Helios selil premaze tudi v Rusijo?

V Heliosu preigravajo scenarije za racionalizacijo posameznih proizvodnih lokacij znotraj skupine.

Objavljeno
20. september 2012 15.16
HELIOS
Vanja Tekavec, gospodarstvo
Vanja Tekavec, gospodarstvo
Ljubljana – Nadzorniki domžalskega Heliosa, ki ima približno 2500 zaposlenih, so včeraj obravnavali novo strategijo družbe do leta 2017. Govorili so tudi o tem, ali bi Helios del proizvodnje lesnih premazov selil v Rusijo.

Predsednik uprave Heliosa Uroš Slavinec je že na nedavni skupščini, ko je govoril o poslovanju, pojasnil, da z namenom doseganja večje dobičkonosnosti razmišljajo o racionalizaciji posameznih proizvodnih lokacij znotraj skupine; to še zlasti velja za Belinko Perkemijo in divizijo lesnih premazov.

Po eni od možnosti bi Helios svoj 80-odstotni delež Belinke Perkemije prodal belgijskemu solastniku družbi Solvay (20-odstotna lastnica), kar naj bi bilo znano do konca leta ali še prej. Glede racionalizacije proizvodnje lesnih premazov pa uprava menda preigrava dva scenarija, ki se ne izključujeta. Po prvem bi proizvodnjo lesnih premazov združili na eni od dveh domačih lokacij, po drugem pa bi del proizvodnje selili v Rusijo, kjer lesni premazi še niso podvrženi strogi okoljski evropski regulativi. Spomnimo: na Količevem proizvaja Helios industrijske lesne premaze, v Šentjakobu pri Ljubljani (Belinka) pa lesne premaze za široko potrošnjo.

Če naše informacije držijo, nadzorniki včeraj še niso sprejeli dokončne odločitve. V Heliosu razmišljajo tudi o racionalizaciji na Hrvaškem, kjer v tovarni Chromos izdelujejo premaze za široko potrošnjo. Predsednik uprave je delničarjem avgusta pojasnil, da bo Hrvaška prihodnje leto vstopila v EU in bi bilo nesmiselno imeti dve proizvodnji na približno 100 kilometrih.