Bo Nafta Geoterm v drugo le prodana?

Oba potencialna kupca, konzorcij Petrol in britansko družbo CEOC Ltd., so pozvali k izboljšanju ponudb.

Objavljeno
16. september 2012 22.35
Jože Pojbič, Murska Sobota
Jože Pojbič, Murska Sobota

Lendava – Novi rok za oddajo ponudb za nakup lendavske družbe Nafta Geoterm, ki je v lasti Nafte Petrochem, je končan. Po naročilu AUKN je Nafta morala oba potencialna kupca, konzorcij Petrol in britansko družbo CEOC Ltd., pozvati k izboljšanju ponudb. V CEOC s postopkom niso zadovoljni.

Kot je znano, je razpisna komisija v Nafti Petrochem po prvem zbiranju ponudb februarja že izbrala kupca CEOC Ltd., ki je ponudil 2,1 milijona evrov. Izbor komisije je potrdil tudi nadzorni svet lendavske Nafte, vendar Agencija za upravljanje s kapitalskimi naložbami (AUKN) do zdaj ni dala svojega soglasja. Domnevno se je postopek zavlekel zaradi pripomb ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo o garancijah, ki sta jih ponudila oba ponudnika. Junija je novo, višjo ceno ponudil februarja že zavrnjen konzorcij Petrol, v katerem se je Petrolu, občini Lendava in britanski družbi Ascent Resources pridružilo še ameriško podjetje Aspect Holdings, ki je k prejšnjemu ponudbenemu znesku primaknilo milijon evrov. Tudi zaradi tega, pravijo v AUKN, so komisijo za izbor najugodnejšega kupca v Nafti Petrochem razširili z dvema predstavnikoma AUKN in enim z ministrstva za gospodarstvo ter pozvali konzorcij Petrol in CEOC, da svoji ponudbi izboljšata do 13. septembra. S tem so pravzaprav razveljavili februarsko odločitev Naftine komisije in nadzornega sveta.

Pogoji nakupa se niso spremenili, dodana je le zaveza, da mora novi lastnik Nafte Geoterm občini Lendava na njeno zahtevo v dveh letih po pošteni tržni ceni prodati sistem geotermalnega daljinskega ogrevanja v Lendavi, pravijo v AUKN.

V CEOC Ltd. kritični do postopka

Direktor londonskega CEOC Ltd. Andrija Kojakovič je za Delo povedal, da jih nakup Geoterma še vedno zanima in so zato v roku tudi oddali ponudbo, vendar so zelo nezadovoljni z dolgim zavlačevanjem in kratkim, le nekajdnevnim rokom za oddajo nove ponudbe. »V sedmih mesecih od naše prve ponudbe se je lahko z Geotermom marsikaj zgodilo, zato je neodgovorno brez vsakršnih podatkov zahtevati novo, boljšo ponudbo,« pravi Kojakovič. CEOC je zato zaprosil za nove podrobne podatke o poslovanju in stanju Nafte Geoterm, na podlagi katerih bi potem morda svojo ponudbo še dopolnil. Pravi, da so občini Lendava pripravljeni prepustiti sistem daljinskega ogrevanja in se pogovarjati še o marsičem. O višini ponudbe ni bil pripravljen govoriti.

Z novo ponudbo tudi konzorcij Petrol

V Petrolu so nam potrdili, da je novo ponudbo vložil tudi njihov konzorcij, a niti oni o podrobnostih in ponujeni ceni niso pripravljeni govoriti. Komisija, ki bo obravnavala obe ponudbi, se bo po napovedih vodstva Nafte Lendava sestala kmalu.

Lendavska Nafta se je za prodajo dveh najuspešnejših družb iz svoje skupine, Nafte Strojna in Nafte Geoterm, odločila že lani v okviru obširnejšega sanacijskega načrta, s katerim naj bi rešili vso skupino Nafta, ki je v čedalje hujših težavah. Prodaja Strojne je uspela, zavlačevanje z Geotermom pa je letos po besedah direktorja Nafte Cveta Žalika povzročilo že veliko škode pri poslovanju Nafte Geoterm in njene lastnice Nafte Petrochem.

Predsednik nadzornega sveta Nafte Lendava Roman Ferenčak je povedal, da je nadzorni svet o prodaji Geoterma najugodnejšemu kupcu že sklepal februarja letos in da zdaj lahko nastane pravni problem, če bodo o tem odločali še enkrat, ne da bi razveljavili prvi sklep. Skrbi ga tudi, da ponudbe glede na letošnje slabše bilančno stanje Nafte Geoterm ne bodo boljše od februarskih, ki so temeljile na precej ugodnejših bilancah iz leta 2011.