Bočkarev novi član uprave Sija

Ruski lastnik krepi svoj vpliv v družbi.

Objavljeno
18. maj 2017 11.20
iza*SIJ
Maja Grgič, M. F. K.
Maja Grgič, M. F. K.

Lljubljana – Nadzorni svet Sija je po nedavnem odstopu dveh članov uprave družbe soglasno imenoval novega člana, in sicer Dmitrija Bočkareva, so sporočili iz družbe. Denis Mancevič in Igor Malevanov pa bosta kot člana uprave v odstopu do konca junija opravljala tekoče posle. Prvi človek skupine ostaja Andrej Zubitski.

Nadzorniki Sija so v vodstvo skupine pričakovano imenovali ruskega predstavnika. Kot smo poročali, je v ozadju odstopov Manceviča in Malevanova prav krepitev lastniške vloge enega od bratov iz ruske družine Zubitski – Evgenija Zubitskega.

V Siju pojasnjujejo, da Bočkarev prihaja iz Ruske federacije in pozna delovanje Skupine Sij, saj je v letu 2007 vodil prevzem te družbe, med letoma 2008 in 2010 pa je bil tudi član nadzornega sveta. Med letoma 2005 in 2009 je bil finančni direktor v ruskem Industrial Metallurgical Holding (IMH), ki je prav tako v lasti družine Zubitski in ga vodi prav Evgenij Zubitski. Od leta 2010 do 2017 je svojo karierno pot nadaljeval kot direktor direkcije za projekte ruske državne OOO Investicijske banke Vnešekonombank (VEB Kapital), kjer se je ukvarjal s področjem finančnega prestrukturiranja in optimizacije poslovanja družb, uravnavanja likvidnosti, insolvenčnih postopkov in vzpostavljanja celovitega nadzora nad upravljanjem družb.

Dmitrij Bočkarev je nov član uprave. Foto: arhiv podjetja

Bočkarev prinaša pomembne izkušnje, s katerimi bo lahko poslovanje družbe in skupine nadgradil na področju operativnega izvajanja nadzora pri optimizaciji finančnega poslovanja, vitkosti in učinkovitosti poslovnih procesov, so še sporočili iz Sija.

Omenjena odstopa članov uprave pa nista edina. Že januarja je Sij zapustil predsednik uprave Anton Černih, v ponedeljek pa še državni nadzornik Tomaž Stare. Oba tako kot Mancevič in Malevanov iz osebnih razlogov.

Skupščina družbe naj bi tako 9. junija odločala o novem nadzorniku, ki ga bo moral kot predstavnika države predlagati SDH. Poleg tega bodo lastniki glasovala o tem, da se od 48 milijonov evrov bilančnega dobička za leto 2016 delničarjem razdeli slabih deset oziroma 10,31 evra na delnico.To je skoraj dvakrat več kot preteklih dveh letih, ko so si Rusi skupaj z državo izplačali po nekaj več kakor pet milijonov evrov dividend.