Bodo Solis preimenovali v Grafist-polis?

Podjetje Anteja Guberca računa na vsaj 40 milijonov evrov vreden posel z dograjevanjem nasedle naložbe Primorja.

Objavljeno
19. april 2017 22.03
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj

Koper – Heta Asset Resolution, pravna naslednica Hypo Leasinga, in ministrstvo za javno upravo sta odločila, da bo državno upravno središče v velikem nedokončanem in nasedlem Primorjevem objektu Solis sredi Kopra v kratkem lahko začelo graditi koprsko gradbeno podjetje Grafist.

Gradnja se bo lahko nadaljevala, ko bosta Heta in ministrstvo podpisala sodno poravnavo in se bo z njo seznanil še državni zbor. Janez Žepič iz Hete pričakuje, da se bo to zgodilo do konca prihodnjega meseca.

Hypo Leasing je bil ministrstvu za javno upravo dolžan več kot štiri milijone evrov, ker ni izpolnil pogodbe o dokončanju prostorov. Hypo ni bil kriv, da je šlo Primorje Ajdovščina v stečaj, zato so se pogodili za nižji znesek poravnave; neuradno naj bi Heta državi plačala pol manj, podoben znesek pa iztržila od Grafista za prodajo projekta. Grafist bo moral pridobiti spremenjeno gradbeno dovoljenje, saj del Solisa, v katerem bodo državni uradi, ne bo več v šestih etažah, temveč v petih.

Lastnik Grafista Ante Guberac pričakuje, da bodo za spremembo dovoljenja potrebovali nekaj mesecev, vendar je zatrdil, da lahko nekatera dela začnejo takoj – po zdaj veljavnem gradbenem dovoljenju. Upravno središče, ki bo merilo skoraj 7000 kvadratnih metrov, bodo po pogodbi dokončali v 18 mesecih od pridobitve gradbenega dovoljenja. Odločitev o nadaljevanju gradnje Solisa je izrednega pomena, saj je zdaj jasno, da bodo betonski kolos, ki so ga začeli graditi leta 2009, v prihodnjih dveh letih vendarle pripeljali h koncu.

Gradili bi tudi 50-metrski bazen

Ante Guberac je že potrdil, da se bo prijavil tudi na razpis, s katerim želi občina do 25. maja izbrati gradbinca za 50-metrski bazen. Občina je po prenovljenem programu za približno 7300 kvadratnih metrov velik bazenski kompleks ocenila, da bo poleg že vloženih 3,1 milijona evrov morala investirati še približno 7,5 milijona evrov z DDV. Večino denarja, 4,7 milijona evrov, pričakuje iz evropskih nepovratnih sredstev za izboljšanje urbanega okolja, oživitev mest, sanacijo in dekontaminacijo degradiranih zemljišč, ki so na voljo mestnim občinam. Svoje tri milijone evrov pa bo predvidoma zagotovila v prihodnjih treh letih.

Grafist bo po besedah Anteja Guberca v prihodnjih mesecih odločil o dokončanju lastnega hotela na 10.000 kvadratnih metrih površin in dokončanju lastnih 7000 kvadratnih metrov poslovnih prostorov za trg.

»Doslej smo hotel zgradili brez kreditov, vse iz lastnih sredstev. V prihodnjih mesecih pa pričakujemo, da se bomo dokončno dogovorili z banko, ki bi financirala dograditev hotela s štirimi zvezdicami, z do 160 sobami, velnesom in kongresnim centrom, restavracijama in kavarno. Prepričani smo, da bi hotel odlično posloval, saj takšnega mesto nima. Namenjen bi bil športnikom, ki imajo v mestu izjemne možnosti za priprave in treninge, in seveda poslovnežem. Tudi za poslovne prostore imamo že nekaj znanih kupcev,« je pojasnil Guberac, ki bo tako obvladoval in gradil približno 31.000 kvadratnih metrov ali tri četrtine Solisa.

Edina neznanka je zadnja četrtina nedokončanih površin, velikosti 10.000 kvadratnih metrov, ki so v lasti občine. Koprski župan je nameraval pred osmimi leti vanje preseliti občinsko upravo, zdaj pa bo prostore verjetno raje namenil trgu. Grafist je pred poldrugim letom zgradil manjkajočo infrastrukturo in uredil okolico. V nekaj mesecih se bodo na gradbišče vrnili dvigala in mehanizacija.

Bo Grafist dokončal tudi Zeleni park 2?

Grafist je resen kandidat, da prevzame še eno nasedlo naložbo: poslovno-stanovanjski objekt Zeleni park 2 v neposredni soseščini Solisa. Zeleni park 2 Heta prodaja za 42 milijonov evrov terjatev, po vsej verjetnosti pa bo zanje dobila skoraj štirikrat manj, vendar bo moral kupec v objekt investirati še od tri do štiri milijone evrov ter na koncu prodati še stanovanja, med katerimi so takšna z vrha pa tudi z dna cenovne ponudbe.