Borza terjatev najboljši finančno-tehnološki startup v regiji

Zmagovalci posameznih kategorij regijskega tekmovanja so se uvrstili na tekmovanje Global Startup Awards.

Objavljeno
02. december 2016 10.50
shutt-denar
Ba. Pa., STA
Ba. Pa., STA
Ljubljana − V ABC Hubu v Ljubljani so sinoči razglasili zmagovalce finala tekmovanja za najboljše startupe v regiji Central European Startup Awards (CESA). Slovenska Borza terjatev je postala najboljši finančno-tehnološki startup v regiji, v vodilni kategoriji, startup leta, pa je slavil poljski Brainly, ki je dobil tudi nagrado za najboljši družbeni vpliv.

Zmagovalci posameznih kategorij regijskega tekmovanja so se uvrstili na tekmovanje Global Startup Awards. Za končno zmago se bodo pomerili 9. decembra v Kuala Lumpurju v Maleziji.

Direktor in soustanovitelj slovenskega startupa Borza terjatev Marko Rant je ob prejemu nagrade dejal, da so na dosežek ponosni, nagrada pa predstavlja potrditev njihovih dosedanjih prizadevanj ter priložnost za doseg širše prepoznavnosti. Nagrada sovpada tudi z načrti za širitev Borze terjatev. V drugi polovici leta namreč načrtujejo širitev na Poljsko, Češko, Madžarsko in Nemčijo, je še povedal Rant.

Marko Rant Foto: osebni arhiv

Nagrado po izboru javnosti je prejel startup Everytap iz Poljske, zmago v kategoriji najbolj vplivne ženske na področju startupov pa si je priborila Slovenka Urška Sršen, soustanoviteljica slovensko-hrvaškega startupa Bellabeat, ki je sicer zastopal Hrvaško.

Najboljši startup v zgodnji fazi razvoja je postal češki Greycortex, najboljši coworking prostor pa Sektor5 iz Avstrije, v kategoriji interneta stvari je slavil poljski Kontakt.io, v kategoriji umetne inteligence Imagga iz Bolgarije, nagrado za najboljšega neodvisnega razvijalca iger pa je dobil srbski Awakening of Heroes.

Investitor leta je postal Čeh Andrej Kiška, najboljši pospeševalni program poljski Huge Thing, v kategoriji najboljša uporabniška izkušnja pa je prepričal Nostromo.io z Madžarske.

Udeležence sta uvodoma pozdravila soustanovitelj tekmovanja Peter Kovacs ter podžupanja Ljubljane Tjaša Ficko. Pred podelitvijo nagrad je predaval ameriški strokovnjak s področja podjetništva Steven Koltai, ki je dejal, da je podjetnik oseba z vizijo o novem produktu ali storitvi ter sposobnostjo, da to vizijo uresniči. Z vlaganjem v podjetništvo pa se po njegovem mnenju povečujeta tudi stabilnost in mir.

Tekmovanje CESA je sestavljeno iz serije nacionalnih izborov v desetih državah Srednje in Vzhodne Evrope, ki so letos prispevale več kot 700 nominacij v 12 kategorijah. Poleg Slovenije so v regijskem tekmovanju zastopani startupi iz Madžarske, Avstrije, Slovaške, Češke, Poljske, Romunije, Bolgarije, Srbije in Hrvaške.

Slovenijo je na regionalnem finalu zastopalo 11 nacionalnih finalistov, ki jih je pred dvema tednoma na dogodku v Tehnološkem parku izbrala petčlanska komisija. Tekmovanje na nacionalni ravni, ki sta ga letos organizirala ABC pospeševalnik in Iniciativa Startup Slovenija, je v Sloveniji potekalo drugo leto zapored, Slovenija pa je letos prvič gostila veliki regijski finale.