Bosch bo v celoti prevzel podjetje BSH

Dosedanjemu solastniku družbe Siemensu bo za njegov 50-odstotni delež plačal tri milijarde evrov.

Objavljeno
22. september 2014 14.20
BSH
Je. G., Delo.si, M. B., gospodarstvo, STA
Je. G., Delo.si, M. B., gospodarstvo, STA
Stuttgart − Tehnološki koncern Bosch bo v celoti prevzel podjetje BSH Bosch und Siemens Hausgeräte. Dosedanjemu solastniku družbe Siemensu bo za njegov 50-odstotni delež plačal tri milijarde evrov, sta sporočili obe družbi. BSH ima tudi tovarno v Sloveniji, in sicer v Nazarjah, kjer napovedane spremembe v lastniški strukturi podpirajo.

Siemens je sporočil, da bo za skoraj šest milijard evrov prevzel ameriškega proizvajalca kompresorjev Dresser-Rand. O prevzemu so se po poročanju nemške tiskovne agencije DPA s svojo prevzemno tarčo že dogovorili.

Za delnico ameriškega podjetja bo odštel 83 dolarjev, kar skupaj znaša približno 7,6 milijarde dolarjev (5,8 milijarde evrov). Dresser-Rand je svojim delničarjem priporočil, naj ponudbo sprejmejo. Posel bo predvidoma sklenjen do poletja.

Dresser-Rand je dobavitelj za naftno in plinsko industrijo. Proizvaja kompresorje, turbine in motorje. S tem bo po prepričanju Siemensa odlično dopolnil njihov portfelj.

Pri tem pa se bo nemški inženirski velikan umaknil iz skupine BSH. Kot navaja DPA, je bil zaključek dolgoletnega sodelovanja z Boschem pričakovan. Pred izvedbo transakcije si bo sicer vsak od lastnikov iz skupnega podjetja izplačal 250 milijonov dolarjev.

BSH s svojo strateško usmeritvijo zelo dobro dopolnjuje skupino Bosch, je pri tem poudaril prvi mož Boscha Volkmar Denner. Kot dodaja DPA, se koncern v zadnjem času vse bolj usmerja v proizvodnjo »pametnih« hišnih aparatov, ki so povezani s svetovnim spletom in jih je tako mogoče upravljati tudi na daljavo in od njih pridobivati različne podatke.

O celotnem prevzemu podjetja BSH se je špekuliralo že več mesecev. Prevzem morajo odobriti regulatorji, končan pa naj bi bil predvidoma v prvem polletju prihodnjega leta.

Družba BSH, v katero sta Bosch in Siemens povezala svoje posle, vezane na gospodinjske aparate, je nastala leta 1967 in je zdaj največji proizvajalec gospodinjskih aparatov v Evropi ter eno vodilnih podjetij v sektorju na svetu. Zaposluje skoraj 50.000 ljudi po vsem svetu, od tega blizu 20.000 v Nemčiji, Avstriji in vzhodni Evropi, tudi v Sloveniji, kjer dela 1300 ljudi.

Brez sprememb za slovenski BSH

V družbi BSH Hišni aparati iz Nazarij načrtovano menjavo v lastniški strukturi pozdravljajo. »Po zelo uspešni in dobri preteklosti Boscha in Siemensa je prihodnji stoodstotni lastniški delež skupine Bosch v BSH zelo pomemben − odlično se prilegamo Boschu,« so sporočili. Blagovna znamka Siemens pa ostaja pomemben sestavni del njihove strategije trženja več blagovnih znamk, so dodali.

»Za tovarno v Nazarjah to ne predstavlja nobenih posledic, tudi ne kadrovskih ali organizacijskih,« so še zagotovili.

Tovarna BSH Hišni aparati v Nazarjah je v zadnjih 20 letih zrasla v enega največjih slovenskih izvoznikov in v enega največjih tovrstnih proizvodnih obratov v Evropi. Na leto izdela več kot sedem milijonov kosov različnih vrst malih hišnih aparatov in velja za eno najhitreje rastočih tovarn v skupini.

Nazarsko podjetje je 16. zaposlovalec po velikosti pri nas, lani so število zaposlenih povečali za 19 odstotkov (210 ljudi), kar jih je postavilo na tretje mesto največjih zaposlovalcev, takoj za dvema zaposlovalskima agencijama. Ustvarili so za 351 milijonov prihodkov in 32,2 milijona evrov čistega dobička, sodelovali so pri 35 mednarodnih patentih in patentnih prijavah (pri nas več le še Lek, 80).