Bosio dela za ruski Rdeči oktober

Zaradi naročila železarne iz Rusije so uvedli drugo izmeno in začeli dodatno zaposlovati.

Objavljeno
02. september 2013 21.19
INDIA-ECONOMY-FILES
Brane Piano, Celje
Brane Piano, Celje
Štore - Družba Bosio je dobila 12,5 milijona evrov vredno naročilo železarne Rdeči oktober iz ruskega Volgograda ter s tem zapolnila proizvodne zmogljivosti do konca leta 2014. Upajo, da se bodo do takrat z Rusi dogovorili še za dve večji naročili.

Bosio, ki izdeluje industrijske peči in pralne linije za metalurško industrijo, je s tem sklenil največji posel v svoji 23-letni zgodovini, saj je samo naročilo iz Rusije vredno toliko, kot so doslej znašali Bosiovi letni prihodki. Rdeči oktober je pri njih naročil peči za termično obdelavo pločevine in jeklenih palic oziroma 26 različnih peči in dva kalilna bazena. Predplačilo je Bosio prejel prejšnji mesec.

»Hočemo postati hišni dobavitelj za vse peči za železarno Rdeči oktober. Trenutno delamo na projektu številka 2 in 3, za katera pričakujemo, da ju bomo podpisali konec leta 2013,« pravi lastnik in direktor Hugo Bosio.

Podjetje iz Štor deluje predvsem v Rusiji, Indiji in Sloveniji, lani pa so v Celju postavili novo proizvodno halo in s tem povečali zmogljivosti. Zdaj imajo proizvodnjo zasedeno, v ponedeljek pa so začeli uvajati dvoizmensko delo. Zaposlujejo že od konca junija, ko je bilo v podjetju 70 delavcev, do konca leta pa jih bo 80.

Železarna Rdeči oktober je ponudbe za kasneje Bosiu dodeljen posel začela zbirati aprila. Glavni konkurent slovenskemu podjetju je bil italijanski Danieli, eden večjih svetovnih proizvajalcev metalurške opreme, ki za letos načrtuje kar 3,1 milijarde evrov prometa. »Rdeči oktober se je za naše podjetje odločil, ker imamo odlične reference na ruskem trgu, kar je dokaz našega dolgoletnega dobrega dela in za kupce primernih cen,« pojasnjuje Hugo Bosio.

Rdeči oktober sodi med večje ruske železarne. Izdeluje jeklo posebne kakovosti za avtomobilsko in letalsko industrijo, del njihovega proizvodnega programa pa je mogoče primerjati z izdelki ravenskega Metala in jeseniškega Acronija.