Calcit z 10-milijonskim posojilom pri EBRD

Kamniški proizvajalec kalcijevih karbonatnih pigmentov, polnil in granulatov bo sredstva namenil za širitev proizvodnih enot.

Objavljeno
25. november 2015 13.11
reut*EBRD
M.F.K., STA
M.F.K., STA
Ljubljana - Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD) je slovenski družbi Calcit zagotovila 10 milijonov evrov posojila. Kamniški proizvajalec kalcijevih karbonatnih pigmentov, polnil in granulatov bo sredstva namenil za širitev proizvodnih enot, je objavljeno na spletni strani EBRD.

Calcit je eden vodilnih dobaviteljev v gradbeni, papirni in barvni industriji, proizvodni enoti v Sloveniji in na Hrvaškem pa delata s polno zmogljivostjo. Širitev proizvodnih enot je vsled povpraševanja, predvsem v papirni industriji, nujna.

Calcit se je skozi leta dobro umestil na evropskem trgu, družba pa danes v države EU, med katerimi skoraj polovico izvoza predstavlja Nemčija, izvozi več kot 75 odstotkov vse proizvodnje.

Načrtovana investicija v novo proizvodno enoto na Hrvaškem bo povečala proizvodne zmogljivosti družbe, izboljšala učinkovitost in prispevala k prenosu znanj s sedeža Calcita v Stahovici v Sloveniji do proizvodne enote v Gospiću na Hrvaškem, kjer so tovarno odprli v letu 2012.

Podjetje Calcit je specialist za proizvodnjo najkakovostnejših kalcijevih karbonatnih pigmentov, polnil in granulatov. Na evropskem trgu je drugi največji dobavitelj slurryjev za papirno industrijo ter pomemben proizvajalec naravnih suhih in oplaščenih pigmentov za proizvajalce barv in plastike. Širok proizvodni program ponuja tudi surovine za vse druge veje industrije in gradbeništva.

Calcitov tržni delež na evropskem trgu je trenutno pri 10 odstotkih, z novo tovarno pa si želijo v družbi obstoječi tržni delež podvojiti.