Profil: Carolyn McCall, vodja nizkocenovca Easyjet

Nesreča ruskega potniškega letala je pokazala na pomanjkljivo varnost na številnih letališčih.

Objavljeno
13. november 2015 19.31
tlo Letalo
Andrej Kotar, gospodarstvo
Andrej Kotar, gospodarstvo

Vodja britanskega nizkocenovnega prevoznika EasyJet pravi, da je nesreča ruskega potniškega letala, ki je pred kratkim strmoglavilo v Egiptu – domnevno zaradi bombe na krovu letala –, pokazala na pomanjkljivo varnost na številnih letališčih. Zato opozarja, da bi bilo treba povečati varnost na letališčih po vsem svetu.

Carolyn McCall se je rodila in odraščala v Indiji ter se izobraževala na britanski Univerzi v Kentu ter Univerzi v Londonu, na kateri je opravila magisterij iz politologije. Zaposlila se je pri britanski medijski skupini Guardian Media Group, med drugim lastnici britanskega dnevnega časopisa Guardian in tednika Observer, najstarejšega nedeljskega časopisa na svetu, ter sčasoma napredovala do izvršne direktorice te medijske skupine.

McCallova je nato zasedala visoke položaje v britanski banki Lloyds Bank, modnem podjetju New Look in trgovski verigi Tesco. Pred petimi leti je postala izvršna direktorica britanskega nizkocenovnega prevoznika EasyJet, za svoje zasluge v letalski industriji in pomembne dosežke v poslovnem svetu pa je lani prejela častni doktorat britanske Univerze v Cranfieldu.

Nujno več varnosti na vseh letališčih

Po nesreči ruskega potniškega letala, ki je pred dvema tednoma poletelo iz egiptovskega mesta Šarm el Šejk v Sankt Peterburg in zaradi do zdaj še neznanega razloga strmoglavilo nad Sinajskim polotokom v Egiptu, je McCallova v intervjuju za BBC prejšnji teden opozorila, da bi bilo treba poskrbeti za precej večjo varnost na vseh letališčih po svetu.

Zaradi domnev o morebitni bombi na krovu ruskega letala je povedala, da je prav grožnja z morebitno bombo v letalu najhujša nočna mora vseh direktorjev letalskih prevoznikov. McCallova pravi, da je varnost na številnih letališčih po svetu že zdaj zelo stroga in dosledna, vendar še vedno marsikje premalo storijo za varnost letalskih potnikov. Pri tem je posebej omenila prav letališče v Šarm el Šejku.

McCallova je zagotovila, da so v EasyJetu dobro poskrbeli za vse svoje potnike, ki so po nesreči ruskega letala ostali v Šarm el Šejku, in jih nastanili v tamkajšnjih hotelih. Obljubila je tudi, da bodo kmalu zagotovili varno vrnitev vseh EasyJetovih potnikov.

Letos mineva natančno dvajset let od prvega EasyJetovega letalskega poleta in ob okrogli obletnici je McCallova povedala, da je ponosna na uspeh svojega podjetja, ki po njenem mnenju ponuja zelo kakovostne storitve po nizkih cenah, zato je prepričana, da bo EasyJet še dolgo uspešno posloval in učinkovito tekmoval s svojimi tekmeci.