Če bo naložba propadla, si bodo premislili tudi drugi

V Mariboru so svojo podporo investiciji obrata Magne izrazili gospodarstveniki iz regije.

Objavljeno
01. junij 2017 21.40
Zbiranje podpisov podpore, za prihod Magne v Slovenijo, na mariborskem letališču, 1.6.2017, Hoče [magna, podpisi podpore, hoče, mariborsko letališče]
Peter Rak
Peter Rak
Maribor – »Ne gre zgolj za Magno – če bo propadla ta naložba, bo to jasen znak potencialnim investitorjem, da si Slovenija ne želi tujih investicij,« je danes dejal predsednik Štajerske gospodarske zbornice Roman Glaser. Ob simboličnem času, in sicer pet minut pred dvanajsto, so zato organizirali zbiranje podpisnikov, odzvalo pa se je okoli petdeset gospodarstvenikov iz Maribora in regije.

Roman Glaser je poudaril, da so »Štajerci tokrat stopili skupaj« in jasno pokazali, da si takšnih investicij želijo. Nerešena vprašanja in nekatere pomisleke je gotovo treba pojasniti, vendar nasprotovanja, ki smo jim zdaj priča, niso utemeljena. Magna ima precej manj sodobno lakirnico v Gradcu v neposredni bližini stanovanjskih naselij in do zdaj ni bilo nobenih pritožb zaradi degradacije okolja.

Podobno razmišlja direktor mariborske mestne uprave Simon Štrancar. Dejal je, da so se zbrali predvsem zato, da Magni zagotovijo, da je v Sloveniji dobrodošla, saj zdaj v javnosti nastaja vtis, da so vsi proti investiciji. Vendar si velika večina gospodarstva te naložbe želi. »Magna je odgovorno podjetje z velikim ugledom in ni v navadi, da bi obljubljali več tisoč novih zaposlitev, če teh zavez ne morejo tudi izpolniti«, je dejal Štrancar.

Zbranih okoli 200 podpisov

Na mariborskem letališču Edvarda Rusjana so zbrali okoli dvesto podpisov. Prisoten je bil, denimo, rektor mariborske univerze Igor Tičar, direktor Narodnega doma Vladimir Rukavina ter še nekateri drugi predstavniki šolstva, kulture in športa. Predvsem pa gospodarstveniki, denimo predsednik uprave Palome Tadej Gosak, direktor Dravskih elektrarn Maribor Viljem Pozeb, Elektra Maribor, Term Maribor ... Izjavo je prebral prokurist podjetja Lumar Milan Lukić, ki je poudaril, da je za gospodarski razvoj nujna vizija, investitorji s svežim kapitalom, nove tehnologije, odgovoren odnos do okolja in ljudi, ter zbranim postavil retorično vprašanje, ali se bo Štajerska gospodarsko in družbeno razvijala ali se še naprej smilila sama sebi.

Po besedah direktorice štajerske gospodarske zbornice Aleksandre Podgornik podpore niso izrazili zgolj v Mariboru in okolici, tudi številna ptujska podjetja ter ne nazadnje Talum iz Kidričevega in Impol iz Slovenske Bistrice podpirajo prihod Magne, saj to ne predstavlja konkurence, ampak predvsem bolj stimulativno in dinamično delovno okolje. S podpisi bodo seznanili vodstvo Magne, prihodnji teden pa bo na srečanje z gospodarstveniki v Maribor prišel prvi mož avstrijske podružnice tega koncerna Günther Apfalter.