»Če pravočasno ne dobimo dovoljenj, se umikamo iz Slovenije« 

Günther Apfalter, predsednik Magne Europe: Imamo samo en rok, proizvodnja mora steči do konca prihodnjega leta.

Objavljeno
31. maj 2017 18.36
Nejc Gole
Nejc Gole
Ljubljana – Če pravočasno ne dobimo potrebnih dovoljenj, bo Magna projekt umaknila iz Slovenije in ga začela v drugi državi, je za Delo povedal predsednik Magne Europe in Magne Steyr Günther Apfalter.

Na vprašanje, kakšen je rok za pridobitev okoljevarstvenega soglasja in gradbenega dovoljenja, je Apfalter odgovoril: »Imam samo en rok: proizvodnja za stranke se mora zagnati do konca prihodnjega leta. Vsa časovnica temelji na tem.« Bolj konkreten glede rokov za pridobitev dovoljenj ni želel biti, v preteklosti pa se je kot rok za pridobitev gradbenega dovoljenja omenjal 1. julij. Magna mora za pridobitev gradbenega dovoljenja najprej dobiti okoljevarstveno soglasje. Vlogo za vstop v ta postopek je na agenciji za okolje vložilo okoli 70 vlagateljev, kar bo zamaknilo pridobvanje okoljevarstvenega soglasja.

Kaj bo Magna storila, če roki ne bodo doseženi? Magna ima 330 tovarn v 29 državah sveta, analize pa so pokazale, da potrebujejo novo blizu Gradca. Pri tem pridejo v poštev določene države. »Trenutno je ta projekt v Sloveniji za nas številka ena, vsekakor pa imamo v igri tudi lokacijo, ki je trenutno številka dve. Če se v Sloveniji ne bomo počutili dobrodošle, bo lokacija številka dve postala številka ena,« je pojasnil Apfalter. Dodal je, da se s predstavniki na drugih lokacijah, te bi lahko bile na Madžarskem, Hrvaškem ali v drugih državah, pogovarjajo.

Na vprašanje, ali se v Sloveniji počutijo dobrodošle, je Apfalter rekel: »Trenutno smo v nevtralnem položaju. Če se bo vse izšlo, kot upamo, bomo investirali v Sloveniji. Če se ne bo izšlo - zaradi iracionalnih argumentov - se bomo odločili za drugo lokacijo.« Na razumska vprašanja lahko odgovorijo, na iracionalne debate, ki je lahko tudi politično spodbujena, pa mora odgovoriti slovenska vlada, je dodal.

Torkovo vložitev pobude za ustavno presojo za tako imenovani lex Magna pa je sogovornik komentiral: »To mora razrešiti slovenska vlada. Mi smo iskali zemljišče, ki zadostuje zahtevam investicije. Edina lokacija, ki je ustrezala vsem pogojem, je bila ta v občini Hoče-Slivnica.«

Celoten intervju z Apfalterjem bomo objavili v petkovem časopisu.