Cerar: »Naše dežele ne smemo še naprej mazati s pohlepom«

Miro Cerar: Vlada z uvedbo davka na nepremičnine ne bo hitela.

Objavljeno
11. september 2014 18.13
Ustanovna seja Državnega zbora - Miro Cerar 01.avgusta 2014
Vili Einspieler, Celje
Vili Einspieler, Celje
Celje - Mandatar Miro Cerar je na srečanju z župani slovenskih občin v okviru 47. Mos obljubil, da vlada z uvedbo davka na nepremičnine ne bo hitela, temveč si bo vzela čas. Kot temeljne naloge vlade je navedel vzpostavitev stabilnega, predvidljivega okolja obrtnikom in podjetnikom ter odpravo administratitvnih ovir in konsolidacijo javnih financ.

Na srečanju je celjski župan Bojan Šrot, ki je opozoril na problem nepremičninskega davka, predlagal Miru Cerarju, naj vlada premisli in da naj ohrani nadomestilo za uporabo stavbnih zemljišč kot kvaliteten vir dohodka občinam v enaki obliki kot doslej. Po njegovem bi morala vlada davek na nepremičnine uvesti neodvisno od tega vira.
Skorajšnji premier je opozoril, da ne smemo pozabiti na naš čut za sočloveka, od upokojenca do šolarja. Po Cerarjivi oceni je Slovenijo v preveliki meri prizadela revščina, kljub nekaterim ugodnim kazalcem pa imamo visoko brezposelnost, česar se nova vlada zaveda. Po njegovem mnenju se v Sloveniji soočamo z veliko strahovi. Mladi se bojijo za svojo prihodnost, starši pa za svoje otroke in službe, kar lahko premagamo le s pogumom.

Cerar je izpostavil: »Vlado bom vodil tako, da si bomo zastavili prave cilje in jim zasledovali. Potrebujemo drug drugega pri določanju ciljev. Ne moremo biti popolnoma složni, saj smo politični tekmeci, složni bodimo v tem, da našo deželo naredimo razvojno in trajnostno uspešno in da tako dokažemo, da lahko otrokom omogočimo neki drug pogled v svet. Ni naša naloga, da mladim generacijam odpiramo vsa vrata, ne smemo pa naše dežele še naprej mazati s pohlepom«.

V nagovoru županom je poudaril: »Sejem izpostavlja dve vrednoti: pogum in služnost. Oboje bomo zelo potrebovali v prihodnjih mesecih in letih, če želimo iziti iz krize, stabilizirati državo in jo narediti spodobno, da nam ne bo nerodno drug pred drugim ali pred tujci«. Napovedal je še, da bo iskal ključne stične točke brez ideoloških in političnih razprtij, ki bi napredek uničevale in blokirale.