Cerar ponuja Slovenijo kot razvojni laboratorij

Gospodarstveniki s premierom iščejo povezave s tehnološkim vrhom. Slovenija noče biti poskusni zajček.

Objavljeno
02. december 2015 21.55
Koalicija
Sebastijan Kopušar
Sebastijan Kopušar
New York – Veliki dinozavri pred milijoni let niso preživeli spreminjanja, mali sesalci pa so preživel in postali prihodnost sveta. Podobna je zamisel, ki jo v teh dneh v ZDA ponuja slovenska vlada – majhna, prilagodljiva država naj bi bila v času digitalne revolucije prostor, kjer lahko največji tehnološki velikani preizkušajo nove informacijske tehnologije.

Predsednik vlade Miro Cerar je po torkovem prvem srečanju z vodilnimi podjetja IBM Watson v New Yorku dejal, da so v vladi že kar nekaj čas razvijali zamisel o povezovanju javne uprave in gospodarstva, pri čemer naj bi s pomočjo najboljših svetovnih podjetji s področja digitalne tehnologije izboljšali delovanje države.

Po besedah ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja, ki spremlja Cerarja, Slovenija noče biti poskusni zajček, ampak želi s sodelovanjem z njimi razviti rešitve, ki jih država v resnici potrebuje. Zato te dni s podjetji – obiskujejo IBM, EMC, Oracle, Cisco, Microsoft in Tesla – podpisujejo memorandume, s katerimi opredeljujejo področja, na katerih bi želeli sodelovati z ameriškimi sogovorniki. Ti sporočajo, kaj zanima njih, od razvoja tehnologije pametnih mest do upravljanj velikih količin podatkov.

Tako Cerar kot Koprivnikar sta poudarila, da gre za zavezo o sodelovanju, ki nima pravnih ali finančnih obveznosti, vsi morebitni projekti z državo pa bodo kasneje dodeljeni na javnih razpisih. Minister poleg tega trdi, da sodelovanje s tehnološkimi velikani tem ne bo omogočilo prednosti na javnih razpisih. Bo pa priložnost za državo, da zakonodajo in obstoječe sisteme (denimo zdravstvo ali urejanje prostora) prilagodi za prihodnje digitalne rešitve.

John Cohn, ki so mu v IBM podelili naslov strokovnega družabnika za njegove razvojne dosežke, je pohvalil študijo, na kateri temelji slovenska pobuda, in dejal, da vlada zelo dobro razume slovenske prednosti in slabosti ter kako izrabiti prve v digitalizaciji sveta. Tudi on poudarja večjo prilagodljivost manjših držav, ki se lahko veliko hitreje spreminjajo, omenil je tudi našo dobro izobraženo delovno silo.

Gospodarski del delegacije – s predsednikom vlade potuje 21 predstavnikov podjetij in ustanov – je predvsem zadovoljen, ker jim navzočnost predsednika vlade odpira vrata, ki bi sicer ostala zaprta. »V svetovnem merilu smo manjša banka, ki iz Slovenije težko najde določene sogovornike,« je dejal direktor NLB Janko Medja.