Cerkljansko gospodarstvo se združuje za boljšo prihodnost

Konzorcij družb napoveduje ustanavljanje novih skupnih podjetij z novimi proizvodnimi programi.

Objavljeno
24. julij 2016 20.01
Blaž Močnik
Blaž Močnik

Cerkno – Peterica cerkljanskih gospodarskih družb se je povezala v konzorcij, ki da bo z vlaganjem v infrastrukturo in strokovni kader spet pognal nekdaj enega najbolj vzornih gospodarstev v državi. Osrednji steber bo skupina Certa, okoli katere se je v zadnjem času sicer dvignilo veliko prahu zaradi skrivnostnega lastninjenja.

Poleg omenjene Certe so pismo o nameri podpisale še družbe Siapro, L. O. S., Velb in Hojak. Njihov trenutni skupni dosežek je 67 milijonov evrov in 900 zaposlenih. Veliko večino pričakovano prispeva tovarna Eta, ki je v solasti Certe. Ta obvladuje še upravljavca tamkajšnjega smučišča Hotel Cerkno. Družbe so sodelovale že doslej, vendar želijo to dopolniti še z ustanavljanjem novih skupnih podjetij z novimi programi.

Direktor podjetja Siapro Franci Jezeršek je dejal, da je vsebina pogodb poslovna tajnost, vendar da za večji izkoristek svojega potenciala na svetovnem tržišču potrebujejo še bolj produktivno in finančno sposobnejšo organizacijo proizvodnje. »S Certo vidimo sinergijske cilje. Uvajanje novih tehnologij in povečevanje ekonomičnosti postopkov je prednostna naloga. Siapro je v preteklih petih letih razvil nove unikatne tehnološke postopke v kovinski industriji, ki imajo veliko dodano vrednost ter pomenijo do delavcev in narave prijazne postopke. Z nadaljnjo razširitvijo poslovanja in povečanjem prodaje programov lahko v prihodnjih treh do petih letih zagotovimo do 50 novih visoko strokovnih delovnih mest in posredno povečamo standard občine,« je prepričan Jezeršek.


Župan občine Cerkno pravi, da vidi »v Certi in Eti zdravo jedro, s povezavami pa lahko poženemo turizem in druge dejavnosti.« Foto: Blaž Močnik

Podpisnica je tudi občina

Cilj konzorcija je še vlaganje v infrastrukturo tehnoloških podjetij z visoko dodano vrednostjo in strokovni kader. Skupaj z lokalno skupnostjo pa želijo postaviti še infrastrukturo. Podpisnik pisma o nameri je zato tudi cerkljanski župan Jurij Kavčič. »Občina je v preteklosti načrtovala veliko stvari od doma starejših, vrtca in trgovskega centra, temu je prilagodila prostorske načrte. Akti za termalni del so pripravljeni 20 let. Toda z neprimernim sodelovanjem v preteklosti so zdaj ti načrti zgodovina,« je opozoril Kavčič in namignil na nedavno vladavino prejšnjega župana Mirana Cigliča, sicer nekdanjega direktorja Hotela Cerkno.

Ta se je s skupino somišljenikov znašel na nasprotnem bregu z vodstvom Certe, ki je dala soglasje k prodaji delnic Certe Holdinga za še neznanega kupca. »Ironično je, da so prav sedanji kritiki stanja v preteklosti na položajih krojili usodo. Toda sedanjost je, kakršna je. V Certi in Eti še vedno vidim zdravo jedro, s povezavami pa lahko poženemo turizem in tudi druge dejavnosti,« pravi župan.

Ali je kdo izmed partnerjev konzorcija tudi kupec delnic družbe pooblaščenke, nam ni uspelo izvedeti. »Kdo je čigav lastnik in v kakšnem odstotku, kdo je in kdo bo kupil delnice enega ali drugega, kaj se kdo poslovno dogovarja s kom, so vprašanja, na katera ta trenutek ne vem odgovora,« je priznala direktorica Certe Petra Borovinšek. »V Siapru je kar nekaj delničarjev Certe, saj nas je večina ob dolgoletnem delu na Eti pridobila dragocene izkušnje in znanje, ki nam zdaj pomagajo pri poslovanju,« je sklenil Jezeršek.