Cetis dobička ne bo delil

Lani ponovno izbrani za izdelovanje slovenskih potnih listov - Vse več listin tudi za Afriko

Objavljeno
24. april 2017 18.30
Cetis
Brane Piano
Brane Piano

Celje – Skupina Cetis s 555 zaposlenimi v osmih družbah je lani ustvarila 59 milijonov prihodkov ali 7,55 odstotka več kot leta 2015, s tem pa tudi 1,9 milijona evrov kosmatega dobička, kar je 135 odstotkov več kakor leto prej. Matična družba Cetis je znotraj tega ustvarila 350 tisoč evrov čistega dobička.

V Cetisu postopno spet povečujejo zaposlenost in nadaljujejo z investicijami, predvsem v nove stroje, ki jih bodo na lokaciji v Celju predvidoma začeli uporabljati letos. Samo lani je skupina vanje investirala 6,6 milijona evrov.

Kakor v poročilu delničarjem pravi predsednik uprave Roman Žnidarič, jim uspeva uresničevati strateške usmeritve za povečevanje prodaje varnostnih tiskovin z višjo dodano vrednostjo na tujih trgih. Cetis je bil lani ponovno izbran za izdelavo biometričnih potnih listov za Slovenijo za obdobje desetih let, samo lani pa so za Slovenijo in druge države v Cetisu izdelali tri milijone potnih listov z najvišjimi in inovativnimi varnostnimi rešitvami, ki zmanjšuje možnost zlorab.

»Cetisovi dokumenti so prisotni v številnih državah po svetu,« pravi Žnidarič. Tako so lani kot za svojega štirinajstega državnega naročnika začeli izdelovati potne listine za Burundi, eno največjih afriških držav, izdelovali so podatkovno stran za potni list Kolumbije, koncesije, ki jih imajo v Gvineji Bissau in na Madagaskarju pa so izvajali preko svojih tamkajšnjih hčerinskih družb.

Skupina Cetis svojo drugo pomembno paleto izdelkov, tako imenovane komercialne tiskovine, poleg Slovenije uspešno trži predvsem v Zahodni Evropi; izdelujejo etikete, sleeve, ovojne etikete, navodila in obrazce za farmacevtsko industrijo in industrijo kozmetike, industrijo pijač in prehrambno industrijo, potiskano kartonsko embalažo ter fleksibilno embalažo.

Nadzorni svet je minuli teden odločil, da skupščini družbe kljub temu ne predlaga izplačila dobička za leto 2016, saj je bilančnega dobička le za 174.000 evrov in bo ostal nerazporejen. Žnidarič mora skupščino sklicati do konca avgusta.

Javna delniška družba Cetis, ki jo z malce več kot 75 odstotki delnic obvladujeta družbi MSIN in Kovinoplastika Lož, je odbila tudi poskus Slovenskega državnega holdinga in Kapitalske družbe, ki imata v lasti okoli 15 odstotkov delnic, da bi v nadzorni svet dobila predstavnika. Sodišče je sredi aprila zavrnilo njuno tožbo, da član nadzornega sveta Davor Vlahek ni primeren za člana, ker je zaposlen v MSIN.